Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta față de „legea anti-Soros”

Data: 10-04-2017
Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta fa?? de „legea anti-Soros”

În jur de 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de Central European University, universitatea înfiinţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros. Aceasta e considerată o ţintă a politicilor iliberale ale premierului populist Viktor Orban, anunță Republica.

Guvernul maghiar a a propus un proiect de lege care să reglementeze activitatea universităților străine din țară, care prevede, între altele, că acestea trebuie să aibă un campus și în statul de origine - New York, în cazul CEU. Central European University este singura universitate străină din Ungaria care nu are sediu și în țara de origine, fiind din acest motiv, amenințată cu închiderea.


Articol și imagine preluate din Republica.

Premierul maghiar Viktor Orban a acuzat vineri universitatea că a „trişat” în procesul de acordare a diplomelor şi că încalcă reglementările ungare, scrie Digi24. Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul „Societate Deschisă” ce este în contradicție cu democrația iliberală practicată de Executivul de la Budapesta.

Mi-e sincer foarte greu sa cred ca un guvern al unei țări UE ar putea fi atât de nebun încât sa alunge deliberat o universitate de calibrul și reputația CEU. În primul rand pentru ca o universitate este un motor de dezvoltare economica și socială fantastică. O universitate zdravănă înseamnă job-uri, o gramada de job-uri atât pe verticala cât și pe orizontală. Ca sa nu mai vorbim de multiplele feluri în care o comunitate academica solida și energia studențimii contribuie la efervescența unui oraș.” anunță pe Facebook parlamentarul USR, Tudor Benga.

 

Masterclass-ul Superscrieri îți povestește despre design thinking la Romanian Design Week Guerilla Verde duce evenimentul european Green Week în Slatina Dezbatere și informații despre tinerii fără adăpost din România Discuție despre probleme ale familiei moderne în cadrul #BucharestPRIDE2017 Ashoka, în România Noaptea Muzeelor 2017, un scurt recap înainte de weekendul mare Plimbări prin Parcul Național Văcărești cu copii care-i spun „acasă” Bazar cu design românesc în Romanian Design Week ONGFest 2017 te invită în Civic Break Două spații din cartierul Icoanei se deschid pentru public pe 20 mai, la Noaptea Muzeelor