Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

CEDO sanctioneaza din nou Romania pentru abuzuri asupra romilor

Data: 15-03-2017
CEDO sanctioneaza din nou Romania pentru abuzuri asupra romilor

Problema discriminării în România este una de actualitate, în contextul European al creșterii nivelului de populism și de stigmatizare. În ciuda faptului că există nenumărate mișcări de solidarizare cu minoritățile (etnice, sexuale, persoane vulnerabile), organizații focare își dedică energia protejării acestora, abuzurile continuă  în momentul în care nu suntem atenți.

Marți, 14 martie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat în cazul Fogarași și alții contra României, recunoscând tratamentul abuziv al lucrătorilor de poliție  aplicat romilor. Conform constatărilor hotărârilor anterioare, acest tip de trantament discriminator este mușamalizat în mod sistematic de către autoritățile judiciare naționale.

În rezoluția sa, Curtea reiterează faptul că cetățenii se află într-o situație vulnerabilă atunci când sunt plasați sub controlul agenților de stat. În fundamentarea Curții se arată că instanțele naționale cărora Fogarași s-a adresat nu au realizat o anchetă efectivă și promptă pentru a stabili modul în care s-au desfășurat evenimentele descrise în plângere, respingând astfel acuzațiile drept neîntemeiate. La CEDO, aceștia au fost reprezentați de către Asociația Romani Criss.

Pentru a afla mai multe detalii despre proces, despre cauze și despre abuzurile îndreptate, accesați acest link. (sau aici)

 

CEDO a stabilit că România a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că „nimeni poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Acesta nu este un caz unic, iar mentalitatea persoanelor care săvârșesc astfel de abuzuri poate fi identificată și în alte medii, nu doar în abuzurile care ajung la CEDO. Discriminarea poate lua foarte multe forme, de aceea vă recomandăm să urmăriți campania No Hate Speech Movement, campanie dedicată luptei împotriva discursului instigator la ură, manifestat atât de des în mod special în mediul online.

Topul Ashoka al Inovatorilor Sociali, cine sunt oamenii care aduc schimbare Cum te-au ajutat resursele obținute prin 2% să schimbi în bine comunitatea? Gala Societății Civile 2017 se sărbătorește pe 12 iunie, save the date Statistic, care sunt șansele să ai studii superioare în România APADOR-CH îl propune, pentru a doua oară, pe Codru Vrabie ca membru al CSM din partea societății civile FDSC lansează studiul "România 2017. Sectorul neguvernamental – profil, tendințe, provocări" Gala Premiilor Comunitatii Bacauane sub semn aniversar: FSC 20 – respectam trecutul, modelam viitorul Inițiative pentru îmbunătățirea accesului la energie, finanțate prin Fondul pentru Inovare Civică Raport Reporteri Fără Frontiere: Niciodată libertatea presei nu a fost atât de amenințată Chemăm organizațiile societății civile să se alăture mișcării de solidaritate față de societatea civilă din Ungaria