Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

CIVICUS Monitor: 106 țări impun restricții spațiului public, iar cetățenii suferă repercursiunile

Data: 18-04-2017
CIVICUS Monitor: 106 ??ri impun restric?ii spa?iului public, iar cet??enii sufer? repercursiunile

Spațiul civic este blatul oricărei societăți democrate și deschise. Atunci când spațiul civic, spațiul public este deschis, cetățenii și organizațiile neguvernamentale au posibilitatea să colaboreze, să se organizaze și să participe la „viața cetății” fără impedimente. Prin implicarea loc și comunicarea cu factorii de decizie, ei au posibilitatea să își ceară drepturile și să influențeze societatea în care funcționează.

În lista ingredientelor pe care statul trebuie să le respecte pentru a avea un spațiu civic care respectă dreptul cetățenilor se numără respectarea și facilitarea dreptului fundamental de asociere, dreptul la adunări pașnice și dreptul de a-și exprima liber opiniile și părerile. Aceste ingrediente sunt esențiale, iar fără ele spațiul public nu mai este și civic, nu mai reprezintă cetățenii și nici nu mai există pentru ca ei să poată comunica cu autoritățile.

Aceste trei componente sunt analizate în CIVICUS Monitor, o platformă web care facilitează informații de ultimă oră și analize despre spațiul civic și activismul cetățenesc în toată țările lumii.

Cum funcționează platforma?

 

Conform raportului din Aprilie 2017,  numai 3% din populația globală locuiește în țări în care drepturile lor de a protesta, de a se organiza și de exprimare sunt atât respectate, cât și îndeplinite și protejate. Ei au descoperit cu ocazia lansării proiectului de cercetare CIVICUS Monitor că încălcări serioase ale drepturilor cetățenești sunt în desfășurare în 106 state, peste jumătate membre ale Națiunilor Unite.

Analiza creionează și harta globală cu zonele cele mai perioculoase pentru cetățenii activit. Deși toate continentele au state care violează spațiul public cetățenesc, există zone în Asia și Africa unde este de-a dreptul periculos să fii activits pentru drepturile umane sau membru pașnic al opoziției asumate în spațiul public.
Mai multe rezultate explicate vizual pot fi accesate la acest link!

 

 

Ideea din spatele acestei platforme este de a crea un instrument relevant despre societatea civilă, aducând informații relevante și verificate despre spațiul civic într-o manieră care să fie la nivel macro, permițând compararea între state, dar care să țină cont de realitățile locale. Monitoriul are rolul de a facilita discuțiile și creionarea politicilor publice despre spațiul civic, bazându-se pe informații concrete. 

Topul Ashoka al Inovatorilor Sociali, cine sunt oamenii care aduc schimbare Cum te-au ajutat resursele obținute prin 2% să schimbi în bine comunitatea? Gala Societății Civile 2017 se sărbătorește pe 12 iunie, save the date Statistic, care sunt șansele să ai studii superioare în România APADOR-CH îl propune, pentru a doua oară, pe Codru Vrabie ca membru al CSM din partea societății civile FDSC lansează studiul "România 2017. Sectorul neguvernamental – profil, tendințe, provocări" Gala Premiilor Comunitatii Bacauane sub semn aniversar: FSC 20 – respectam trecutul, modelam viitorul Inițiative pentru îmbunătățirea accesului la energie, finanțate prin Fondul pentru Inovare Civică Raport Reporteri Fără Frontiere: Niciodată libertatea presei nu a fost atât de amenințată Chemăm organizațiile societății civile să se alăture mișcării de solidaritate față de societatea civilă din Ungaria