Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Scrisoare catre Comisia Parlamentara de Revizuire a Constitutiei impotriva modului netransparent si precipitat in care parlamentarii voteaza amendamentele constitutionale

Data: 7-06-2013
Scrisoare catre Comisia Parlamentara de Revizuire a Constitutiei impotriva modului netransparent si precipitat in care parlamentarii voteaza amendamentele constitutionale

10 organizatii neguvernamentale au trimis o scrisoare catre Comisia Parlamentara de Revizuire a Constitutiei pentru a protesta impotriva modului netransparent si precipitat in care parlamentarii voteaza amendamentele constitutionale, cu consecinte grave pentru drepturile cetatenilor si calitatea textului fundamental. In spatele usilor inchise, in cateva zile, membrii Comisiei au rescris Constitutia.

Din relatarile presei reiese faptul ca acestia ignora amendamente relevante primite din partea societatii civile (cum ar fi dreptul la buna administrare si informatie sau intarirea institutiei Avocatului Poporului). In graba discutiilor, parlamentarii au reusit sa restranga drepturile cetatenilor, dintre care amintim dreptul parintilor de a alege tipul de educatie religioasa pentru copiii lor sau restrangerea libertatii de exprimare prin consolidarea pedepsei pentru delictele de presa in Constitutie.

„Credem ca obligatia clasei politice in construirea Constitutiei nu este doar sa citeasca cateva pagini dintr-un raport al Forumului Constitutional, ci sa se consulte cu societatea in largul ei, incluzand societatea civila organizata.”, spun semnatarii.

Acestia amintesc membrilor Comisiei ca este in interesul tuturor celor implicati sa deschida dezbaterile in cadrul Comisiei si parlamentarii sa lase timp de reactie, mai ales ca raportul Forumului Constitutional inaintat Comisiei este departe de a fi complet.

„Atragem atentia ca pretentiile electoratului au crescut in ultimii ani, si ca la urmatoarele alegeri ar putea fi mai greu pentru politicienii din ambele tabere sa isi ascunda esecul prin discurs negativ. Pe termen scurt, in masura in care Comisia de Revizuire a Constitutiei nu revine la un dialog real cu societatea, luam in considerare exercitarea tuturor formelor de presiune democratice, inclusiv lansarea unei campanii de vot negativ la referendum.

Pe termen mediu, credem ca aceasta Comisie si acest Parlament, cu Putere si Opozitie, vor fi tinute minte prin rezultatele lor si nu doar prin discursuri. Iar noi ne angajam ca, daca va fi nevoie, sa amintim alegatorilor oportunitatile refuzate de clasa politica.”, incheie semnatarii.

Scrisoarea trimisa membrilor Comisiei pentru Revizuirea Constitutiei poate fi consultata aici.

Fundatia Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) – Oana Preda, Director Executiv

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) - Ioan Tanase, Director

Asociatia ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei (AW - AMP) – Mircea Toma, Presedinte

Asociatia Funky Citizens – Elena Calistru, Presedinte

Asociatia EPAS – Codru Vrabie, Presedinte

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - Mircea Kivu, Vice-presedinte

Asociatia Miscarea Civica „Militia Spirituala” – Mihail Bumbes, Presedinte

Asociatia Civitas’99 – Andrei Tiut, George Visan, editori CivitasPolitics.org

Fundatia Median Research Centre – Marina Popescu, Director

 

Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania – Mihai Dragos, Presedinte

facebook

Ministerul Culturii: Ce decizie luam pentru Rosia Montana in UNESCO? ACCEPT creaza un front comun impotriva redefinirii familiei in Constitutie. Alatura-te demersului Ministrul Culturii in dialog cu directorii teatrelor independente si cu tinerii actori romani Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic lanseaza o serie de sesiuni online sub numele De Vorba cu Ministrul tau Administratia Prezidentiala invita ONG-urile sa propuna criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca viitoarele dezbateri pentru a putea fi desfasurate sub egida "Dezbaterii Nationale pentru Educatie si Cercetare - Romania educata" Votez EUropean pentru alegeri romanesti Studentii dezbat Legea Internshipului! Organizatiile neguvernamentale cer CSM sa consulte ziaristii inainte de a face un ghid de lucru cu presa APADOR-CH protesteaza fata de decizia Curtii Constitutionale care permite dizolvarea arbitrara a organizatiilor neguvernamentale Expert Forum, Freedom House, IPP, GDS - Apel catre domnul Victor Ponta. Amanati si reparati noile Coduri pana la 1 septembrie!