Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Asociatiile din domeniul agricol intre cresterea reprezentativitatii si limitarea dreptului la asociere

Data: 4-12-2013
Asociatiile din domeniul agricol intre cresterea reprezentativitatii si limitarea dreptului la asociere

Un grup de 14 parlamentari au initiat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii in vederea modificarii numarului minim de membrii din care se poate constitui o asociatie din domeniul agriculturii.

Prin exceptie de la prevederile cadru privind constituirea asociatiilor si fundatiilor, asociatiile din domeniul agricol se vor constitui din minim 20 de persoane, iar federatiile din minim 10 asociatii.

Conform expunerii de motive, initiativa legislativa are drept scop sprijinirea infiintarii de asociatii puternice, reprezentative, initiatorii considerand organizatiile neguvernamentale constiuite din trei persoane ca fiind nereprezentative.

Conform Atlasului Economiei Sociale, in Romania sunt peste 1.600 de asociatii in domeniul agricol, ce au peste 3.600 de angajati. In privinta veniturilor realizate, asociatiile cu profil agricol se afla intr-o tendinta ascendenta, la nivelul anului 2010 veniturile inregistrate fiind de 380.403.000 lei.  Cresterea numarului minim de membrii va conduce la scaderea inregistrarii numarului de asociatii.

Propunerea legislativa se va afla in dezbatere publica pana pe data de 26 ianuarie 2014. Propuneri si/sau sugestii pot fi transmite on-line.

Expunere de motive

 

Propunere de lege

Redirectionarea impozitului pe profit de catre companii – libertatea contibuabililor si sprijinirea sectorului neguvernamental Care sunt conditiile necesar a fi indeplinite pentru inrgistrarea unei asociatii/fundatii? Firma de avocatura Razvan Dinca si Asociatii se alatura retelei pro bono Cum se poate inregistra o asociatie/fundatie la judecatorie? Care sunt asemanarile si deosebirile intre asociatie si fundatie? Reglementarea voluntariatului in Romania. Legea 78/2014-perspective, noutati, drepturi Avocatul Poporului atrage atentia asupra prevederilor legale lacunare privind protectia persoanelor cu handicap Consultare publica in ianuarie 2014 privind propunerea legislativa referitoare la adoptarea de masuri specifice in vederea dezvoltarii comunitatilor sarace din Romania Imbunatatirea cadrului legal si fiscal privind sectorul ONG din Romania Implicarea activa a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor administrative si elaborare a actelor normative