Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

A intrat in vigoare Noul Cod de procedura civila

Data: 20-02-2013
A intrat in vigoare Noul Cod de procedura civila

Termenul de intrare in vigoare a Noului Codul de procedura civila a fost amanat de mai multe ori de-a lungul ultimului an de zile, ultima dispozitie in acest sens fiind cea reglementata prin Ordonanta de urgenta nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial nr. 68/2013.

Conform acestui act normativ,  intrarea  in vigoare a noului Cod de procedura civila a fost stabilita pentru data de 15 februarie 2013.

La aceasta data intra in vigoare si o serie de alte prevederi legislative adiacente, printre care masurile pentru degrevarea instantelor judecatoresti (Legea nr. 2/2013) si modificarea denumirii anumitor firme, prin inlocuirea sintagmei de „societate comerciala” cu cea de „societate”.

* OUG nr. 4/2013 – ultima amanare

Actul normativ a fost adoptat in cadrul sedintei Guvernului, sustinute in data de 30 ianuarie 2013 si publicat in Monitorul Oficial nr. 68/2013 in ziua urmatoare.

Conform datelor furnizate de Guvern, amanarea a fost fondata pe baza necesitatii finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instanțelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispoziții ale Codului procesual civil.

Mentionam faptul ca la acea data, Legea privind degrevarea instantelor judecatoresti (adoptata de Parlament la data de 29.01.2013) nu fusese inca promulgata si publicata in Monitorul Oficial

Articol publicat pe Legestart.ro

Care sunt conditiile necesar a fi indeplinite pentru inrgistrarea unei asociatii/fundatii? Firma de avocatura Razvan Dinca si Asociatii se alatura retelei pro bono Cum se poate inregistra o asociatie/fundatie la judecatorie? Care sunt asemanarile si deosebirile intre asociatie si fundatie? Reglementarea voluntariatului in Romania. Legea 78/2014-perspective, noutati, drepturi Avocatul Poporului atrage atentia asupra prevederilor legale lacunare privind protectia persoanelor cu handicap Consultare publica in ianuarie 2014 privind propunerea legislativa referitoare la adoptarea de masuri specifice in vederea dezvoltarii comunitatilor sarace din Romania Asociatiile din domeniul agricol intre cresterea reprezentativitatii si limitarea dreptului la asociere Imbunatatirea cadrului legal si fiscal privind sectorul ONG din Romania