Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Atentionare CRJ - Gura Vaii este depozitul de fiinte umane

Data: 17-03-2017
Atentionare CRJ - Gura Vaii este depozitul de fiinte umane

Centrul de Resurse Juridice a vizitat inopinat în 8 şi 14 martie Secţia de psihiatrie din Gura Văii, județul Mehedinţi şi a stabilit că cele 50 de persoane cu dizabilități intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală închise în această secţie sunt lipsite de cele mai elementare condiţii de viaţă şi de tratament.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a sesizat abuzurile, în scris, conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin (în subordinea căruia se află secţia), Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi (DGASPC),  solicitându-le intervenţia de urgenţă pentru asigurarea accesului la servicii adecvate în comunitate.

Angajaţii secţiei şi-au amintit că CRJ a mai sesizat aceste aspecte şi anul 2009, fără ca vreo decizie care să conducă la integrarea în comunitate a acestor persoane să fi fost adoptată de către autorităţile locale competente.

Situaţia acestora este cunoscută de peste zece ani conducerii DGASPC Mehedinţi , fără ca vreo soluţie să fi fost identificată, aceştia răspunzând că „nu au locuri disponibile în centrele de tip rezidenţial” (citat dintr-un răspuns transmis spitalului în anul 2014).

Privarea de libertate pe motiv de lipsă de servicii în comunitate constituie o gravă încălcare a legislaţiei interne şi a tratatelor la care România este parte şi trebuie tratată cu maximă seriozitate.

Condițiile de viață sunt primitive și degradante. Saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum învechit, degradat, sunt dotate cu paturi metalice, dispun de ferestre degradate şi prevăzute cu gratii metalice. Unele saloane au  noptiere metalice, degradate, insalubre. Paturile ruginite au saltele vechi, degradate și murdare.
Pacienții nu dispun de haine personale, majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână, nu folosesc pijamele (dorm în aceleaşi haine pe care le poartă peste zi, timp de 1 săptămână)” au sesizat membrii echipei Clinicii Juridice Mobile ai CRJ.

Locaţia este izolată, dezolantă şi insalubră. Secţia este organizată într-un bloc părăsit care a fost utilizat ca bloc de locuințe pentru militarii genişti în urmă cu multe decenii. Accesul final spre secţia de psihiatrie se realizează prin traversarea unui pod metalic precar, îngust, lung de aproximativ 20 m, pod ce traversează o vale insalubră.

CRJ atrage atenţia autorităţilor responsabile că dreptul la sănătate, viaţă privată, condiţii decente de viaţă, libertate sunt încălcate. CRJ îşi manifestă îngrijorarea că pacienţii internaţi la secţia de psihiatrie cronici Gura Văii sunt supuşi unor condiţii şi tratamente degradante şi inumane. Date fiind condiţiile observate pe  o perioadă de timp semnificativă, atragem atenţia asupra riscului sever de deprofesionalizare, abrutizare şi dezumanizare şi a personalului care lucrează în atare condiţii.

Pentru mai multe informații despre situația de la Gura Văii, lecturați raportul sau comunicatul integral la acest link.

Raport realizat în cadrul proiectului „SOS: ONG-urile din România, împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituții”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. 

Câte drepturi avem, atâtea instituții ni le parazitează. APADOR-CH le evaluează Meriți 1 serviciu MAI uman! Campania care ți-a deschis mail-ul spre răspunsuri În Bucovina Paștele se prelungește – lumina va ajunge de data asta pentru o perioadă mai lungă prin programul „Lumină pentru România” Femeile rup tăcerea Integrarea migranților dezbătută de autorități, universități și societatea civilă la Constanța Informare si educare despre drepturile sexuale si reproductive ale femeii la Sun Plaza Ciprian Marica se alatura campaniei nationale anti-bullying Bataia nu inseamna terapie, este 3 000 de persoane sustin petitiea pentru copii cu dizabilitati din scoli speciale Florin Buhuceanu (ACCEPT): undeva spre 10% din populatia Romaniei nu mai pot fi considerate familii Cand statului nu ii pasa, cei care lupta pentru drepturile copilului pun cap la cap un ghid de advocacy