Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Populismul 2.0 si renasterea alternativelor la democratia liberala

Data: 15-02-2017
Populismul 2.0 si renasterea alternativelor la democratia liberala

Expert Forum a lansat azi, 14 februarie, raportul Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală". Conferința de lansare poate fi vizionată integral pe pagina privesc.eu.

Principalele concluzii ale raportului sunt:

- În ciuda retoricii demagogiste pe care o auzim azi de la politicieni - contra multinaționalelor, Soros, vânduților străinătății - România o duce mult mai bine decât acum 25 de ani, până și în mult-deplânsa industrie.

- Referendumul, un instrument de consultare directă a cetățenilor, poate fi periculos, pe măsură ce propaganda, știrile false și populismul capătă amploare și se transformă în pură loterie când participarea la vot este redusă și neinformată.

- În Europa centrală și de est, derapajele de la modelul democrației liberale, bazate pe stat de drept, separația puterilor în stat, responsabilitate și echilbre instituționale, deschid o neașteptată oportunitate pentru regimul de la Kremlin, indiferent că acesta se află sau nu în spatele unora din aceste derapaje. Într-un studiu comparativ în sectorul energiei, vedem deja în toate țările un conflict între modelul european, competitiv, transparent, intolerant la corupție, corect; și alternativa Putinistă, bazată pe rețele clientelare, contracte pe furiș prin derogări de la lege, abuz de monopol, slăbire a securității energetice. Dacă România a fost până acum mai ferită de influența Kremlinului decât vecinii din regiune, asta se întâmplă din cauză că interesele Rusiei au fost foarte bine satisfăcute de corupții noștri pe cont propriu, fără să fie nevoie de ajutor.

- În lunga listă de OUG-uri contestate, discutăm și de 30 de miliarde de lei care urmează a fi investite în 2007-2020 în infrastructură locală, prin Programul Național de Dezvoltare Locală: îngrijorarea noastră e că acești bani se vor da ca și până acum, netransparent și discreționar, fără criterii clare și pe priorități de partid. Mai mult, OUG 9/2017 a suspendat anumite reglementări din Legea Finanțelor Publice, încurajând cheltuielile iresponsabile și reducând răspunderea instituțiilor publice

Raportul poate fi descărcat de aici.

CRJ pune reflectorul pe Maciuca, Valcea, unde abuzurile continua, si ia atitudine Generatia nevorbita are cuvantul Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihica Maciuca - un nou episod din lungul serial al abuzurilor din Romania Raport: Creste numarul copiilor abuzati. In 2016, 89.000 de apeluri la Telefonul Copilului Te intereseaza ce se intampla la scoala in Romania? Dezvoltarea abilitatilor de dialog intercultural de catre 24 de participanti in programul LEAVE a SIGN Raport global al Human Rights Watch privind respectarea drepturilor omului Viata migrantilor in Romania: obstacolele pe care le infrunta si lipsa sprijinului institutional Peste 5000 de liceeni si adulti au beneficiat direct de modele elvetiene de educatie si dezvoltare personala La Timisoara, Fundatia Pentru Voi a descusut legislatia privind persoanele cu dizabilitati