Biblioteca Judeteana din Braila isi inaugureaza noul sediu

0

In data de 12 septembrie, Biblioteca Judeteana ,,Panait Istrati” a deschis publicului brailean noul sediu, situat intr-o cladire ce face parte din patrimoniul national. De la primele lucrari incepute in 2001, brailenii au putut vedea evolutia uneia dintre cele mai frumoase case ale orasului. Renovata prin investitii totale de aproximativ 4,6 milioane de euro, finantate prin Programul Operational Regional si din fonduri PHARE Ricop, biblioteca din Braila este singura biblioteca publica din tara care a primit fonduri europene.

„Noul sediu al bibliotecii este o adevarata bijuterie a orasului, in special acum, cand a fost readusa la viata. Fondurile obtinute vizau atat linia de reabilitare a unui imobil de patrimoniu, cat si linia de dezvoltare a turismului cultural si suntem mandri ca am reusit sa convingem si autoritatile locale si cele europene de importanta proiectului. Planurile noastre de viitor includ un numar mai mare de evenimente si parteneriate, astfel incat cladirea sa fie un spatiu viu, care sa reflecte evolutia culturala a intregului oras”, a declarat Dragos Neagu, Directorul Bibliotecii Judetene ,,Panait Istrati”.

Biblioteca Judeteana are in desfasurare o serie de proiecte inedite ce cauta sa raspunda intr-un mod variat cat mai multor nevoi ale comunitatilor. Unul dintre ele este realizat cu  Asociatia Nevazatorilor din Romania – Filiala Braila. Astfel, s-au pus bazele unei biblioteci digitale pe care persoanele nevazatoare o pot accesa si care contine audiobook-uri, inregistrari cu piese de teatru, albume de muzica si altele. O strategie importanta a fost crearea de parteneriate durabile cu organizatiile active locale, rezultand proiecte valoroase pentru intreaga comunitate braileana.

Sediul a fost reabilitat printr-o finantare europeana oferita prin Programul Operational Regional, proiectul de investitii ridicandu-se la 21.261.861,99 lei, din care contributia Consiliului Judetean a fost de 3.936.021,92 lei. Biblioteca Judeteana a mai beneficiat de o finantare prin PHARE Ricop in perioada 2001–2003, in valoare de 271.000 EUR, pentru reabilitarea unui imobil de patrimoniu.