Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Educatia nonformala trece Prutul

Data: 30-03-2016
Educația nonformală trece Prutul

Vadul lui Vodă, 29 martie 2016: Atelierul de educație nonformală „Experiențe și instrumente de educație nonformală din România”, organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile cu sprijinul Institutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” pe 28 și 29 martie 2016 la Vadul lui Vodă reprezintă un nou pas menit să apropie comunitățile de educație nonformală de pe cele două maluri ale Prutului.

 

Educația nonformală presupune metode prin care oamenii se dezvoltă, atât personal, cât şi profesional. Este vorba despre metode creative, care se pot aplica oriunde, la care poate participa oricine în orice moment al zilei şi al vieţii. Deşi există cursuri care folosesc metodologie de educaţie nonformală, tipul acesta de învăţătură se face de obicei prin activităţi specifice şi în spaţii deosebite, ca sălile de teatru, bibliotecile sau cafenelele. Educaţia nonformală este un proces foarte flexibil, care se poate plia cât mai exact pe nevoile şi profilul celor care iau parte la proces, în ritmul propriu de învățare. Ea este interactivă, participativă și puternic experiențială.

În România educația nonformală este un domeniu dinamic, recunoscut, în plină expansiune. În ultimii ani s-a dezvoltat o comunitate de practicieni și consumatori de educație nonformală, cu o ofertă educațională variată, care constituie o bază solidă pentru dezvoltarea ulterioară a domeniului. Rolul programelor de educaţie nonformală este recunoscut prin Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Pe parcursul celor două zile de curs, doi experți în educație nonformală din România au împărtășit celor aproape 20 de practicieni din Republica Moldova experiența românească în domeniu, pornind de la istoricul și actorii implicați, principalele concepte de bază, programele cele mai importante din România și exemplificând cu metode concrete de instrumente de formare. Participanții au putut de asemenea să discute despre contextul local și despre oportunitățile de dezvoltare a educației nonformale în Republica Moldova, totul într-un context de învățare nonformală.

 

Atelierul a fost organizat de Fundația pentru Dezvoltare Societății Civile cu sprijinul Institutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, în cadrul proiectului „Expertiza românească în tranziția la democrație și educație pentru Republica Moldova și Ucraina”, finanțat parțial de către Ministerul Afacerilor Externe prin programul României de cooperare pentru dezvoltare, RoAid, și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Biroul Regional pentru Europa și Asia Centrală.

Pentru detalii suplimentare, persoană de contact: Alexandru Miroiu, coordonator comunicare – telefon 021/310.01.81, email alexandru.miroiu@fdsc.ro.

Elitele fara oportunitati si elevii nemotivati gasesc sprijin in programele after school desfasurate in 14 locatii Cartea Daliei si SAP se intorc la scoala unde vor preda programare Materiale pentru terapia copiilor cu autism disponibile acum si on-line Tinerii creatori de roboti din AutoVortex au inregistrat o performanta extraordinara la FTC Russia Open 2017 Programe educationale gratuite pentru 534 de tineri defavorizati din mediul rural Creatori de viitor-Champions United 2017 da startul pentru depunerea aplicatiilor Start la nonformal - cea de-a 17-a editie GROW se pregateste de numaratoarea inversa Filmele bune se cunosc din scoala Educatia face natia! IMPACT beneficiaza de ajutorul LIDL Opening Opportunities, ocazia cu care 2000 de liceeni se distreaza util cu tehnologia