Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Materiale pentru terapia copiilor cu autism disponibile acum si on-line

Data: 16-02-2017
Materiale pentru terapia copiilor cu autism disponibile acum si on-line

După 7 ani de experiență în lucrul individual cu copiii diagnosticați cu autism și familiile acestora, Asociația Help Autism face un nou pas în sprijinirea procesului de recuperare a copiilor cu tulburare de spectru autist prin lansarea aplicației inovative de suport psihoterapeutic - ABAKIT “Eu învăț despre lume prin imagini”.

Autismul afectează dezvoltarea normală a creierului în ariile responsabile de funcţia de comunicare, de interacţiune socială şi de funcţionare cognitivă. Din acest motiv, copiii cu autism au nevoie de materiale educaţionale create special pentru ei, care să țină cont de modul în care ei pot învăţa. Pentru a facilita activităţile de recuperare în cadrul programelor terapeutice, Asociaţia Help Autism a dezvoltat intern, încă din anul 2013, kit-ul de materiale didactice “Eu învăţ despre lume prin imagini – materiale ABA”, primul de acest gen din România.

După 4 ani în care kit-ul a funcționat drept principal suport în ședințele de terapie ale copiilor cu autism din întreaga țară, implementarea sub forma unei aplicații mobile vine să sporească atractivitatea acestui tip de activitate, dat fiind interesul manifestat de copiii cu autism pentru dispozitivele electronice. Pe lângă suportul acordat specialiștilor în cadrul ședințelor de terapie, accesibilitatea materialelor încurajează totodată implicarea părinților și continuarea aplicării practicilor și principiilor terapeutice și acasă, contribuind astfel la accelerarea procesului de învățare. În acest sens, la recomandarea terapeutului coordonator și respectând planul individualizat de intervenție, aplicaţia IT va putea fi accesată facil utilizând o tabletă, telefon mobil sau un computer.

ABAKIT își propune să fie în principal un instrument de suport în munca specialiștilor în terapie ABA și de aceea, utilizarea acasă este recomandată doar sub atenta îndrumare a acestora. Un alt element inovator este reprezentat de posibilitatea generării rapoartelor de progres, direct din aplicație, terapeutul coordonator având astfel posibilitatea de a urmări progresul fiecărui copil, chiar în urma lucrului la domiciliu.

Aplicația conține un set de exerciții online realizate pe baza kit-ului ABA, 1200 de imagini care corespund programelor de analiză comportamentală aplicată (ABA) și nivelului terapeutic, respectiv vârstei și abilităților copilului. 

Asemeni Kitul-ului ABA, dezvoltat în format fizic de către Asociația Help Autism, aplicația contribuie la stimularea și dezvoltarea abilităților cognitive și verbale ale copiilor cu TSA, pe baza unor obiective terapeutice:

  • dezvoltarea limbajului receptiv;
  • dezvoltarea limbajului expresiv și a comunicării prin descriere și povestire;
  • dezvoltarea spiritului de observație și folosirea limbajului descriptiv;
  • identificarea expresiilor faciale și a emoțiilor simple;
  • identificarea regulilor sociale și situațiilor sociale complexe.

Accesul la Aplicația ABAKIT “Eu învăț despre lume prin imagini” va fi oferit în mod gratuit atât copiilor beneficiari ai Asociației Help Autism cât și beneficiarilor Centrului Mihai aparținând Asociației Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș, parteneri ai Asociației.

Din punct de vedere tehnic, aplicația funcționează pe sistemele iOS, Android și Windows, atât în limba română cât și în limba engleză și poate fi achiziționată prin intermediul Play Store, prin descărcarea pe device-urile compatibile sistemelor de operare.

Aplicația poate fi achiziționată pe module distincte, grupate în funcție de gradul de dificultate sau integral: ABAKIT Starter pentru nivelul începător - conține 5 programe; ABAKIT Medium pentru nivelul intermediar - conține 5 programe; ABAKIT Advanced pentru nivelul avansat - conține 4 programe.

Sumele încasate din vânzarea materialelor de terapie ABA atât în format fizic cât și în format electronic sunt direcționate către susținerea terapiei de recuperare pentru cei 440 de copii cu TSA beneficiari ai Asociației Help Autism.

Laboratorul de Învățare Alternativă din Suceava transformă copii în „gânditori creativi” Burse de la Roma Education Fund pentru anul universitar 2017-2018 Din toamna, elevii de gimnaziu vor învăța despre Robia romilor și Holocaustul evreilor și romilor Educatie non-formala pentru liceenii din Busteni CRJ semnaleaza o nevoie imperativa de schimbare a paradigmei in educatia romaneasca! Ora de educatie rutiera conduce copii pe drumul cel bun Deschidem portile IT-ului studentilor din Iasi si Bacau Asociatia StartEvo lanseaza KIDIBOT in Romania Excluziunea educationala, vocile celor de pe teren 8.000 de copii traiesc inca in institutiile din Romania. Un studiu al HHC arata care sunt pasii catre inchiderea acestora