Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Lideri gorjeni în dialog pentru viitor

Data: 16-04-2017
Lideri gorjeni în dialog pentru viitor

Reprezentanți ai partidelor politice, administrației locale, Complexului Energetic Oltenia și lideri de sindicat s-au întâlnit la Târgu Jiu pentru a identifica alternative de dezvoltare pentru Gorj.
Evenimentul, organizat de Greenpeace România și Bankwatch România, a avut în prim plan tranziția justă, un concept creat în contextul reducerii activității din industriile bazate pe combustibili fosili.

Principala activitate economică din județul Gorj a fost în ultima jumătate de secol industria energetică, dar după Revoluție aceasta a cunoscut un declin constant. Din cei peste 45 000 de angajați în acest sector în 1990, astăzi au rămas mai puțin de o treime în 10 mine și 4 termocentrale, iar Complexul Energetic Oltenia plănuiește disponibilizări anuale până în 2020. Din 1997, județul Gorj a cunoscut o rată a șomajului mai mare decât media pe țară, apărând așadar o nevoie acută de soluții.

Tranziția justă reprezintă un model economic de dezvoltare ce constă în politici publice elaborate de jos în sus, menite să creeze condițiile pentru venituri corecte și o viață decentă pentru toți lucrătorii și comunitățile afectate de măsurile de reducere a poluării. Pentru a descoperi care sunt problemele și nevoile prioritare din județul Gorj, au luat cuvântul experți din zona administrativă, politică și sindicală, și s-au identificat sectoarele care necesită acțiune, de la dezvoltarea infrastructurii de transport la facilități fiscale pentru investitori.

Participanții au avut ocazia de a afla despre experiențe similare din Europa, precum și despre dezvoltarea conceptului de tranziție justă sau despre instrumentele financiare existente și planificate pentru un asemenea proces.

Întâlnirea de astăzi este un prim pas esențial pentru identificarea unor soluții reale și de implementat în județ. Ne-au bucurat entuziasmul participanților și faptul că am găsit puncte comune – atât nevoi ale județului, precum și posibile soluții. Sperăm că pe viitor ni se vor alătura la discuții și reprezentanți ai mediului de afaceri, educație și ai celorlalte partide, deoarecem considerăm că cea mai bună strategie pentru județ poate fi identificată doar alături de toate părțile interesate”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

Evenimentul va fi urmat de o dezbatere deschisă publicului în Rovinari, cu scopul de a colecta mai multe idei direct de la cetățeni. Orașul Rovinari și satele învecinate sunt înconjurate, dependente economic, dar și afectate de activitatea a patru cariere de cărbune și a unei termocentrale.

Cine ne protejează ariile protejate Pe scurt, Casa Verde, sau Centrul de instruire și consiliere energetică Green Mogo Greenpeace lansează Praf de România, o campanie pentru îmbunătățirea calității aerului De la pesimism la optimism este doar un drum al perspectivei Asociația Parcul Natural Văcărești preia oficial administrarea zonei protejate În pas alergător, străbătând tot globul pentru a împăduri sudul României Discuții între cei mari și cei mici, despre arhitectură WWF cere protectie reala pentru animelele salbatice protejate Salvez Padurea, Inspectorul Padurii si cum poti semnala taieri ilegale UrbanWINS lanseaza agorele online, un spatiu virtual pentru dezbateri dedicate managementului deseurilor