Acces la educatie pentru copiii cu autism

0

Asociatia Autism Baia Mare este o organizatie infiintata de catre 8 parinti de copii diagnosticati cu autism, pentru a oferi terapie copiilor cu autism din Maramures si suport si consiliere parintilor acestora.

In prezent asiguram terapie pentru 63 de copii dar ne dorim sa ducem serviciile noastre mai departe, printr-un program care sa asigure dezvoltarea copiilor nostri la potentialul lor maxim.

Prin programul INCLUZIV am reusit sa integram in clase cu copii tipici, 8 dintre copiii nostri. Am pornit in anul 2013 in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si Scoala Gimnaziala “Simion Barnutiu” Baia Mare, cu o clasa cu 3 copii cu autism, am ajuns la 8 elevi cu autism integrati scolar in anul 2014/2015, iar pentru anul scolar 2015/2016 ne pregatim sa primim inca 6 copii in clasa zero.

La scoala cu Julia (​Povestea Juliei)

Julia este o fetita cu parul balai, ca si fetitele din povesti. Ii plac excursiile cu colegii de clasa si sa asculte muzica la telefonul mobil. Dar povestea Juliei este putin diferita. Desi in urma cu 6 ani a fost diagnosticata cu autism, datorita terapiei potrivite Julia merge acum la o scoala de masa. Prin intermediul proiectului INCLUZIV, ca si Julia, alti 7 copii cu autism din Baia Mare pot invata alaturi de copii tipici, prin metode adaptate lor si folosind instrumente interactive.

De ce un astfel de program 

Pentru ca fiecare copil invata in propriul ritm, si pentru ca toti copiii au dreptul la educatie.

Pentru ca astfel toti copiii inteleg ca suntem diferiti dar impreuna putem face lucruri frumoase si in compania altor copii de varsta lor se dezvolta socialinvata sa relationeze si capata incredere.

Toti copiii din clasele incluzive invata sa fie de ajutor si sa-si impartaseasca cunostintele, sa priveasca lumea cu alti ochi.

Pentru ca viitorul societatii depinde de modul in care crestem si educam azi toti copiii.

Clase incluzive, mediu adaptat – program unic in Romania

Toti copiii au de castigat atunci cand specialistul adapteaza planul de studii si stilul de predare astfel incat sa se potriveasca cu diversitatea specifica a grupului. De obicei, aceste adaptari necesita putine materiale suplimentare dar multa creativitate.

Prin terapie, copiii cu autism invata ceea ce alti copii invata natural. Pentru aceasta adaptam permanent materialele didactice si metodele de invatare la nevoile lorFiecare copil invata diferit – de aceea este important ca profesorii si terapeutii lor sa ii cunoasca si sa se poata adapta stilului lor. Copiii cu autism, ca si ceilalti copii, invata cel mai bine sub forma de joc, tabla interactiva si tabletele sunt instrumente esentiale la fiecare ora, de care beneficiaza toti elevii clasei.

Experienta educationala a copiilor nostri este o intrecere de cursa lunga, un maraton, nu un sprint, iar pe parcurs micile succese merita sarbatorite.

Cei care doresc sa ne sustina in acest demers o pot face acum foarte usor prin DONATII, SPONSORIZARI sau doar distribuirea informatiei.

http://www.sprijina.ro/cauze/proiect-incluziv-autism-baia-mare

Investim in viitor

Este esential sa facem din calitate un obicei mai degraba decat un eveniment ocazional.

Programul INCLUZIV este gandit ca un punct de pornire pentru un proces pe termen lung care sa ne conducta catre o societate pregatita sa accepte copiii si tinerii cu autism ca parte activa a ei.

Ne dorim sa-I invatam pe copiii nostri, atat pe cei cu autism cat si pe cei tipici cum sa gandeasca, nu ce sa gandeasca.

Impreuna dam sanse copiilor cu autism !