Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Accesul scazut la educatie si la serviciile de sanatate – cele mai grave probleme ale copiilor din mediul rural

Data: 13-12-2013
Accesul scazut la educatie si la serviciile de sanatate – cele mai grave probleme ale copiilor din mediul rural

Accesul scazut la serviciile de sanatate si la educatie reprezinta cele mai grave probleme cu care se confrunta copiii din mediul rural din Romania, conform datelor statistice prezentate de World Vision Romania, in cadrul conferintei de presa „Romania azi – despre copiii cei mai vulnerabili”.  Evenimentul a pus in dezbatere situatia copiilor din mediul rural din perspectiva accesului la educatie si la serviciile de sanatate – doua dimensiuni esentiale in bunastarea copilului – si a trasat principala  directie de actiune prin care World Vision Romania va interveni in 2014: dezvoltarea comunitara.

In lipsa unei protectii sociale eficiente, multi dintre copiii de la sate sunt expusi riscului de a mosteni inegalitati si de a acumula dezavantaje multiple, aspecte care se reflecta in mod negativ asupra viitorului lor. Conform datelor statistice, exista un decalaj semnificativ intre mediul urban si cel rural - numarul de persoane aflate sub pragul saraciei fiind de 6 ori mai mare in rural fata de urban, in conditiile in care 47,2% din populatia Romaniei traieste la tara. Totodata, mai mult de jumatate dintre copiii romani se afla in risc de saracie si/sau excluziune sociala  (52,2% in 2011), cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste sanatatea copiilor din mediul rural, nivel socio-economic scazut creste riscul pentru deficiente nutritionale si de imbolnaviri frecvente. Astfel, rata mortalitatii infantile in 2012 este aproape dubla in mediul rural fata de urban: 11.8% fata de 6.6%. De exemplu, la nivelul Judetului Dolj, unul dintre cele mai sarace judete din tara, 40% dintre decesele infantile puteau fi evitate. In ceea ce priveste accesul la serviciile medicale, datele arata ca aproape doua treimi  dintre familiile din mediul rural isi trateaza copiii bolnavi acasa, fara medic, iar, dintre cei care merg la medic, 2/3 isi duc copiii in cel mai apropiat oras si doar 1/3 la medicul din sat.  In plus, datele arata ca 70% dintre copiii de 1-3 ani din Romania mananca alimente nepotrivite varstei lor (carnati, mezeluri, prajeli, zahar, sucuri acidulate).

In privinta accesului la educatie, statisticile arata ca doar 77,9% dintre copiii din mediul rural termina gimnaziul, abandonul scolar in cazul elevilor din mediul rural pastrand valori semnificativ mai mari decat in mediul urban(1,7 %- 1,6%, fata de 1,2%-1.1%), mai ales catre clasele de final (a VII-a, a VIII-a). La nivelul judetului Dolj (judetul cu cel mai mare risc de abandon scolar), abandonul scolar a crescut alarmant in ultimii patru ani. Astfel, daca in 2008 1.320 de elevi au renuntat sa mai frecventeze cursurile, in prezent se inregistreaza 2.066 de astfel de cazuri. Un sfert dintre copii renunta la scoala din cauza saraaciei si a rezultatelor proaste la invatatura. Aproximativ 20% dintre copiii saraci din mediul rural considera ca sunt tratati la scoala mai rau decat alti colegi, un criteriu important al aprecierii subiective a copiilor fiind nivelul de dotare al gospodariei din care provin. Astfel, copiii care provin din locuinte cu dotari precare se simt in medie mai putin confortabil la scoala decat ceilalti copii.

Dezvoltarea comunitara –solutia propusa de World Vision Romania prin programul „Donator de viitor”

Menita sa creeze conditiile de progres economic si social pentru intreaga comunitate cu participarea activa a acesteia, dezvoltarea comunitara este principala directie prin care World Vision Romania va interveni in 2014 la nivelul comunitatilor rurale defavorizate.

Inca din 1997, World Vision desfasoara in Romania programe de dezvoltare comunitara in mai multe zone, cu sustinere de la donatori straini. Din luna octombrie a acestui an, World Vision Romania se adreseaza si donatorilor romani prin programul „Donator de Viitor”, prin care organizatia va interveni in 13 comunitati defavorizate din judetul Dolj, acesta fiind unul dintre judetele cu cel mai scazut nivel de trai din Romania. In prima etapa a programului sunt inscrisi 600 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani.  Programul ofera pentru prima data romanilor sansa de a contribui in mod direct la procesul de dezvoltare comunitara, fiind o continuare a programelor similare derulate pana acum cu sprijinul unor donatori din tari precum SUA, Canada, Taiwan sau Elvetia. Donand 68 de lei pe luna, fiecare donator de viitor va contribui la schimbarea viitorului unui copil din judetul Dolj si al intregii comunitati in care acesta traieste.

 

Problemele care vor putea fi rezolvate cu ajutorul donatiilor acopera o paleta larga de nevoi, printre care: dotarea scolilor si gradinitelor cu material didactic, laboratoare de informatica, racordarea acestora la reteaua de apa curenta, deschiderea sau modernizarea punctelor sanitare, imbunatatirea drumurilor de acces catre scoli, crearea de spatii pentru activitati culturale si de petrecere a timpului liber, organizarea de tabere, derularea de programe educationale pentru mame cu privire la sanatatea si nutritia copilului.  Astfel, copiii vor putea ajunge mai usor la scoala, vor avea conditii mai bune de studiu, acces la servicii medicale de calitate si ocazii de a iesi in lume si de a cunoaste alti oameni. 

Fundatia „Inima de Copil” marcheaza Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati Peste 900 de femei au beneficiat de cursuri de calificare profesionala in meseria de infirmier Horia Tecau se alatura eforturilor Salvati Copiii printr-o donatie dedicata Spitalului Judetean de Urgenta Constanta Asociatia Daruieste Viata a investit peste 325.000 de EURO in dotarea spitalelor unde au fost si sunt tratate victimele din Colectiv Un copil de 9 luni va auzi pentru prima data, gratie unei campanii derulate exclusiv online Printr-o initiativa comuna a HHC Romania si Kaufland, in Baia Mare a demarat oficial constructia Centrului de tranzit pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie Lagarele de langa tine @ Diversity Week, British Council Romania Portalul „Autism Connect" se lanseaza in cadrul unei caravane nationale "Da culoare scolii tale!" / Jurnal de lansare Constientizarea repercursiunilor discriminarii la locul de munca si promovarea muncii flexibile pentru mame/viitoare mame prin proiectul M.A.M.A.