StiriONG – Despre 2%

0

 Ce inseamna 2%?

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre orice organizatie nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Acest mecanism a adus o serie de avantaje pentru cetateni, organizatii si stat, prin faptul ca asista organizatiile neguvernamentale in solutionarea diferitelor probleme sociale si in acelasi timp le permite cetatenilor sa contribuie la aceste demersuri fara a genera un cost suplimentar.

Daca nu alegeti catre cine sa directionati cele doua procente din impozitul dumneavoastra, acesta va fi automat directionat catre stat.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca serviciile oferite de organizatiile neguvernamentale sunt in general de calitate buna si eficiente din punct de vedere al costurilor deoarece acestea mobilizeaza resurse financiare din diverse surse si implica munca voluntarilor, creeaza o legatura intre stat, cetateni contribuind astfel la dezvoltarea societatii civile si a capitalului social si la crearea de locuri de munca in comunitatea din care proveniti.

Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie ci este in esenta o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranzitie” data fiind aplicarea ei numai in tarile Europei de Est. 

Ganditi-va care domeniu sau care ONG este mai important pentru dvs.. In ce domeniu doriti foarte mult sa se schimbe ceva? Exista un ONG de care va simtiti atasat? Aveti interesul ca unul dintre ONG-uri sa se dezvolte?

 Pe baza acestor informatii puteti alege dintre organizatiile pe care le cunoasteti sau de care ati auzit. Daca nu cunoasteti organizatii neguvernamentale puteti incearca sa le gasiti in baza noastra de date.