StiriONG – FDSC organizeaza conferinta: “Ce viitor are economia sociala in Romania?”

0
fdsc-organizeaza-conferinta-ce-viitor-3287t-2176459

Recunoasterea din ce in ce mai mare de care se bucura economia sociala in Europa si interesul crescand in antreprenoriatul neconventional care raspunde provocarilor contemporane, a determinat cele mai mari universitati si mai apoi, guvernele sa lanseze programe de studiu sau sprijin a intreprinderilor sociale. In 2002 guvernul Blair initia “Coalitia pentru Intreprinderi Sociale”, iar in anul 2006, un antreprenor social a primit premiul Nobel, Muhammad Yunus – intiatorul Bancii Grameen, o institutie de microcreditare care sprijina cu sume modice micii intreprinzatori dintr-una din cele mai sarace tari din lume, Bangladesh.

 In statele membre ale UE economia sociala este un important agent economic si angajator. In Italia, cooperativele reprezinta un segment important din economia sociala, furnizand in anul 2001 peste 935.000 de locuri de munca. In anul 2006 cooperativele au realizat 62,4% din totalul cifrei de afaceri din sectorul agricol in Italia.

 In Romania anului 2010 conceptul de economie sociala este inca la inceput de drum. Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), impreuna cu Universitatea din Bucuresti- Facultatea de Sociologie, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii – ICCV, European Research Institute on Cooperatives and Social Enterprises – University of Trento – EURICSE si Centrul National de Pregatire in Statistica au placerea sa va invite la conferinta “Ce viitor are economia sociala in Romania?”.

 Evenimentul va avea loc miercuri, 15 septembrie 2010, incepand cu ora 09:30, la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie, sala 201, Bd. Schitu Magureanu nr. 9, sector 5, Bucuresti.

 Conferinta va fi deschisa de Profesorul Carlo Borzaga, Presedintele Institutului European de Cercetare a Cooperativelor si Intreprinderilor Sociale de la Trento, Italia, o personalitate marcanta in domeniul economiei sociale, pe plan international. Domnul Borzaga va sustine o prelegere cu tema Economia sociala in Uniunea Europeana. Profesorul Borzaga este editorul a doua lucrari de referinta privind intreprinderile sociale: The Emergence of Social Entreorises in 2001 si The Economics of Social Responsibility: The World of Social Enterprises in 2006.

 De asemenea, acest eveniment marcheaza debutul proiectului strategic PROMETEUS – Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, care isi propune sa dezvolte si sa promoveze economia sociala ca instrument flexibil si durabil pentru generarea de locuri de munca, dezvoltare economica si incluziune sociala in Romania. Proiectul va stimula dezvoltarea stiintifica in acest domeniu, cresterea performantelor intreprinderilor sociale, prin cercetare, instruire si informare specifica si promovarea unor politici publice favorabile. Proiectul PROMETEUS este finantat in cadrul Programului Operational sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU.

 Prezentarile vor fi sustinute partial in limba engleza. Agenda evenimentului este disponibila AICI.

Pentru inscrieri va rugam sa completati formularul de inscriere si sa confirmati prezenta dumneavoastra la eveniment pana luni, 13 septembrie 2010 la adresa de e-mail [email protected] , persoana de contact Ruxandra Palade, organizator evenimente.

* In cazul in care aveti probleme in a deschide documentele de mai sus, va rog sa le solicitati la [email protected] .