“Explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania. Incotro?”

0

Exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice este un subiect controversat, caracterizat prin dezinformare, nerespectarea legislatiei, lipsa transparentei si a unor studii stiintifice credibile. Aceasta este concluzia raportului realizat in urma audierii publice ”Explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania. Incotro?”, ce a avut loc in data de 16 noiembrie, in cadrul unui proiect derulat de Asociatia Alma-Ro si Coalitia pentru Mediu din Romania.

Raportul a fost realizat in urma analizei a 22 depozitii si audierii a 17 de martori si 5 persoane de catre o comisie de experti formata din: Liana Popa,  inginer geolog, director executiv al Fundatiei pentru Pluralism, Afrodita Iorgulescu, matematician, prof. univ. dr. Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica si Alexandru Tasnadi, economist si matematician, prof. univ. dr. la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Economie Generala. La audierea publica au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, mediului academic,  sectorului nonguvernamental si ai diverselor institutii publice  din Romania.

Inregistrarile tuturor depozitiilor si raportul se gasesc pe site-ul alma-ro.ngo.ro.

In conditiile in care exista inca numerose puncte divergente intre partile interesate, la care persoanele prezente la audiere nu au putut da un raspuns credibil sau pertinent, precum si lipsa unei analize aprofundate la nivelul tarii noastre, ne face sa ramanem sceptici cu privire la oportunitatea exploatarii gazelor de sist.

Organizarea unor referendumuri locale pe teme de interes national nu reprezinta o solutie, cu atat mai putin cu cat nivelul de informare al populatiei este foarte scazut.