Alianta pentru o Romanie Curata solicita Avocatului Poporului atacarea OUG Nr.27 referitoare la ICR

0

Alianta pentru o Romanie Curata solicita Avocatului Poporului sa demareze de urgenta procedurile pentru atacarea, la Curtea Constitutionala, a OUG Nr.27 din 13.06.2012 privind unele masuri in domeniul cultural, act emis de Guvernul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial nr. 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului Romaniei. Iata mai jos sesizarea pe care am depus-o astazi la Avocatul Poporului.  Mai jos puteti consulta scrisoarea deschisa trimisa catre Avocatul Poporului.

Catre AVOCATUL POPORULUI Domnului Prof. Univ. Dr. Gheorghe IANCU Stimate domnule Profesor, Alianta pentru o Romanie Curata va solicita sa demarati de urgenta procedurile pentru atacarea, la Curtea Constitutionala, a OUG Nr.27 din 13.06.2012 privind unele masuri in domeniul cultural, act emis de Guvernul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial nr. 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului Romaniei  Explicatiile din motivarea Ordonantei de Urgenta (vezi para 1 si urm) nu justifica caracterul de urgenta al acestei decizii si lipsa de consultare a actorilor principali din domeniu. Pe scurt, nu sint indeplinite temeiurile prevazute in articolul 115 (4) din Constitutie potrivit carora Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora. Nu se intelege care este situatia extraordinara, dat fiind ca organizarea ICR este neschimbata de mai multi ani si putea fi modificata fara o ordonanta de urgenta daca aceasta era recomandarea Curtii de Conturi. In plus, nu poate servi drept motivatie a ordonantei de urgenta paragraful 5 din aceasta decizie unde se argumenteaza ca trebuie respectat cadrul constitutional prin trecerea Institutului Cultural Roman sub control parlamentar deoarece aceasta masura este exact ceea ce propune ordonanta, deci cadrul constitutional viitor, nu cel prezent. Evitarea regimului legislarii ordinare duce direct la incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, respectiv consultarea cetatenilor si a comunitatii culturale (legea 52/2003 a transparentei decizionale), precum si la ocolirea fundamentarii acestei decizii (studiul de fundamentare cerut de articolul 33 din Legea 24/2000 privind Normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative).

Peste doua mii de personalitati considera abuziva aceasta ordonanta, printre care Andrei Serban, Ana Blandiana, Andrei Plesu, Lucian Pintilie, Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Pirvulescu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu  si multe alte personalitati ale vietii civice si culturale.  Alianta pentru o Romanie Curata alatura acestei sesizari  o lista cu semnaturile inregistrate pe www.romaniacurata.ro, dar la aceasta ora exista multiple liste de semnaturi si alte manifestari de protest.

Va rugam, ca atare, sa va autosesizati in aceasta materie. Chestiunea fiind de interes general, va multumim ca intelegeti caracterul public al acestei corespondente dintre noi. Cu deosebita consideratie,

Alina Mungiu-Pippidi

Pentru a sustine demersul societatii civile, semnati aici.

Scrisoarea adresata Avocatului Poporului poate fi descarcata de aici.

Sursa: romaniacurata.ro