Angajament pentru colaborare si transparenta in domeniul serviciilor sociale

0

In ciuda presiunii pe care o exercita cheltuielile cu asistenta sociala asupra bugetelor publice, solutiile la problemele reale ale persoanelor care necesita asistenta sociala nu sunt totusi suficient evidentiate si dezbatute nici in actuala campanie electorala. Candidatii prefera sa discute despre aspectele vizibile ale problemelor sociale cu care se confrunta membri comunitatii si nu despre problemele structurale ale cadrului in care serviciile sociale sunt oferite catre populatie.

Venind in intampinarea si in ajutorul candidatilor la diferite functii publice locale, Centrul de Resurse ONG Mures (CeRe ONG Mures) impreuna cu Fundatia Alpha Transilvana, Organizatia Caritas Alba Iulia si Asociatia HIFA Romania au initiat un demers public sustinut de catre 24 de ONG-uri din jud. Mures prin care au formulat un set de propuneri pentru imbunatatirea colaborarii intre autoritatile publice si ONG-urile din domeniul social-medical. Aceste propuneri au fost formulate sub forma unui Angajament prin care, o data semnat, candidatii la diferite functii publice consimt sa le sustina din pozitia in care vor fi alesi.

Astfel, pana la acest moment au semnat Angajamentul personal propus dl. Ciprian Dobre (candidat USL la functia de Presedinte al Consiliului Judetean Mures), d-na Ionela Ciotlaus (candidat USL pentru consilier judetean), dl. Dorin Florea (candidat ApM pentru functia de Primar al Municipiului Tg.-Mures), dl. Frunda György (candidat UDMR pentru functia de Primar al Municipiului Tg.-Mures), dl. Cornel Briscaru (candidat USL pentru functia de Primar al Municipiului Tg.-Mures), d-nii Claudiu Maior (candidat ApM pentru consilier local), Pui Sebastian (candidat USL pentru consilier local), Peti András (candidat UDMR pentru consilier local), Kikeli Pál (candidat UDMR pentru consilier local), Dan Simpalean (candidat USL pentru consilier local) si d-na Ioana Roman (candidat ApM pentru consilier local).

ONG-urile din domeniul social-medical din jud. Mures saluta faptul ca la dezbaterea publica al acestei initiative au participat candidati din toate partidele importante si la toate functiile publice, respectiv multi dintre acestia au avut propuneri de imbunatatire si au semnat acest Angajament, dar in acelasi timp, deplang lipsa de reactie a celorlalti candidati. Daca  in campanie electorala se dovedeste atat de dificil a se pune pe agenda publica si alte subiecte decat cele dorite si propuse chiar de candidati, atunci cum putem spera noi, cetatenii, ca vom putea influenta agenda publica in afara perioadelor de campanie electorala?

Dincolo de subiectul social, specific, demersul ONG-urilor a fost si un demers civic, propriu oricarei campanii electorale democratice, demers la care o parte din viitorii ”alesi” au raspuns prin indiferenta.

Sunt invitati in continuare toti candidatii care sunt de-acord sa sprijine solicitarile organizatiilor din sfera social-medicala, sa semneze angajamentul personal care a fost transmis prin Scrisoarea Deschisa si care se gaseste si pe www.divers.org.ro/centru-resurse-ong-mures/advocacy.html, respectiv se poate trimite scanat la [email protected] sau prin fax la 0265-311727, persoana de contact Koreck Maria.