Asociatia Pro Democratia sustine implicarea cetatenilor in asigurarea unui referendum corect

0

Asociatia Pro Democratia(APD) implementeaza proiectul “Cetateni pentru Alegeri Corecte”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Petrom si Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Pe durata celor cinci luni de proiect, este vizata monitorizarea alegerilor locale si crearea unui „Manual al observatorului”.

Componenta „Inovare Civica”, in cadrul careia a fost acordat grantul pentru implementarea proiectului, are ca obiectiv sprijinirea initiativelor si actiunilor civice, responsabilizarea si cresterea participarii active a cetatenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunitatii, respectiv, actiuni de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice.

Tinand cont de contextul politic actual, activitatile proiectului au fost completate, prin implicarea cetatenilor asigurarea unui referendum corect, in limitele legislatiei in vigoare, care sa nu depaseasca valorile si principiile de baza ale democratiei, se poate face prin implicarea noastra, a cetatenilor. Astfel, Asociatia Pro Democratia (APD) se va implica in asigurarea corectitudinii desfasurarii referendumului pentru demiterea presedintelui, ce va avea loc pe data de 29 iulie 2012.

Pentru a avea o rata de succes semnificativa, APD isi propune sa puna la dispozitia cetatenilor, dar si a autoritatilor publice mai multe instrumente, dintre care echipe de observatori, care sa monitorizeze in ziua votului sectiile de votare, pagina web www.alegericorecte.ro si serviciul TelVerde.

Prezenta observatorilor a fost unul dintre factorii care a dovedit de-a lungul timpului ca descurajeaza fraudarea procesului de vot sau existenta neregulilor de orice fel. Observatorii acreditati de catre Asociatia Pro Democratia vor lucra in echipe mobile sau vor fi repartizati in puncte fixe, in sectiile de votare.

Cei interesati vor avea posibilitatea sa utilizeze platforma www.alegericorecte.ro pentru a raporta nereguli si fraude, dar si pentru a se informa cu privire la modul de desfasurare a referendumului. Tot cu acest scop va functiona serviciul Telverde, accesibil la numarul de telefon 0800 070 100. Linia telefonica gratuita este pusa la dispozitia cetatenilor in ziua referendumului intre orele 7 si 23, precum si in ziua premergatoare votului, intre orele 8 si 20.

Luand in calcul aceste aspecte, Asociatia Pro Democratia va invita sa va implicati direct in procesul de asigurare a unui referendum corect, fie direct ca observator sau donator, fie prin utilizarea instrumentelor disponibile pentru raportarea oricaror nereguli sau fraude.