Beneficiarii POSDRU solicita actualului Guvern o decizie rapida, inainte de a semna bilantul!

0

Academia de Advocacy saluta instiintarea oficiala primita de Guvern cu privire la deblocarea programului POSDRU, anuntata luni de premierul Victor Ponta, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii.

CLICK AICI PENTRU A DISTRIBUI INFORMATIA PE FACEBOOK

Intr-un moment de bilant, avand in vedere incheierea mandatului Guvernului prezent, prin alegererile parlamentare din 9 decembrie 2012, beneficiarii POSDRU solicita actualului Guvern urmatoarele:

  • Prezentarea stadiului actual al programului POSDRU, la data predarii mandatului catre noul Guvern, oricare ar fi el.
  • Prezentarea masurilor angajate in relatia cu Comisia Europeana, reiesite in urma auditului finalizat in perioada 19-23 noiembrie 2012.
  • Emiterea unei scrisori de garantie guvernamentala/proiect, in limita a 10% din valoarea contractata, ca solutie de deblocare financiara rapida a proiectelor in derulare, evidentiate istoric cu risc minim de implementare. Mentionam, ca desi s-a anuntat ca programul POSDRU s-a deblocat, in urmatoarea perioada AMPOSDRU va inregistra din ce in ce mai putine cereri spre decontare, deoarece beneficiarii si-au consumat fondurile de prefinantare pentru supravietuirea proiectelor, in cele 8 luni de blocaj al programului. In prezent, beneficiarii programului POSDRU, cu precadere ONG-urile, nu mai au posibilitatea de a prefinanta actiuni viitoare, toate decontarile, intarziate deja, fiind preluate de bancile creditoare. Este de subliniat ca bancile au oferit credite beneficiarilor POSDRU, tocmai pe baza bonitatii acestora, pe istoricul lor de decontare, de respectare a calendarului asumat, de atingere a rezultatelor si indicatorilor prevazuti in proiecte.

Academia de Advocacy atrage atentia actualului Guvern ca, amanarea luarii deciziei in sensul prezentat mai sus, transforma victoria obtinuta, intr-un esec major al programului POSDRU, prin inchiderea proiectelor in derulare si imposibilitatea de a atinge indicatorii asumati, in ansamblul lor. Cei 1.650.000 de beneficiari finali ai programului POSDRU, raman inghetati in faze intermediare ale procesului in care au fost angrenati.

Academia de Advocacy crede cu tarie ca efectele benefice ale programului POSDRU vor fi vizibile, cu ajutorul decizional imediat al Guvernului prezent, in sensul prezentat mai sus.

Actualul Executiv are ocazia sa demonstreze ca cei 1.650.000 de beneficiari finali ai proiectelor POSDRU sunt o prioritate, iar consultarea, informarea si sprijinirea lor este un obiectiv asumat.

Guvernul Romaniei are acum imensa oportunitate de a reformula si reaseza parteneriatul cu beneficiarii fondurilor Uniunii Europene destinate Romaniei!

Trebuie reamintit ca, beneficiarii programului POSDRU, au suportat in totalitate efectele blocarii acestuia, incepand cu luna aprilie 2012. In aceste 8 luni de zile, majoritatea beneficiarilor programului POSDRU, si-au sustinut, prin resurse alternative, proiectele asumate, au raspuns in continuare solicitarilor de audit, au semnalat disfunctionalitatile in implementare si au evidentiat ce va pierde Romania prin inghetarea acestui program.

Beneficiarii programului POSDRU considera ca, prin actiunile lor, au contribuit consistent in deblocarea acestui program, evidentiind auditorilor ca stiu si pot sa puna in practica proiecte finantate din fonduri europene.