Cod rosu de inghet al proiectelor europene

0

Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania va invita la conferinta de presa Cod rosu de inghet al proiectelor europene!, organizata joi, 22 noiembrie, incepand cu ora 10:00, la Hotel Ibis Parlament, Sala EMINESCU B.

Prin intermediul acestei conferinte, organizatorii avertizeaza Guvernul Romaniei ca se face vinovat de stoparea a peste 1500 de proiecte cu finantare europeana si de falimentul a peste 3000 de organizatii si companii.

Organizatiile, companiile si sindicatele ce desfasoara proiecte cu finantare europeana – proiecte ce vizeaza persoane aflate in situatii sociale limita, agricultori, antreprenori – sunt obligate sa asigure desfasurarea proiectelor din fondurile proprii, in conditiile in care Ministerele contractante nu isi onoreaza obligatiile de plata. Mai mult decat atat, chiar daca Guvernul inregistreaza datorii de milioane de euro fata de implementatorii de proiecte, acestia din urma sunt penalizati pentru neplata taxelor si impozitelor catre stat, multi dintre ei avandu-si conturile blocate de autoritatile fiscale. In acelasi timp, Guvernul a aprobat miercuri, 14 noiembrie, in regim de urgenta, plati de 12 milioane de RON pentru reparatii ale lacasurilor de cult din toata tara.

In conditiile in care platile de la Comisia Europeana sunt suspendate din motive ce tin de capacitatea scazuta de management a autoritatilor statului, Guvernul transfera total responsabilitatea catre implementatori, neintelegand sa respecte contractele incheiate cu acestia.

Dupa mai mult de 6  luni de intarziere a platilor, implementatorii se afla in situatia de a sista proiectele incepute si de a-si concedia zeci de mii de angajati. Acest lucru va avea un impact negativ nu numai asupra implementatorilor si a beneficiarilor acestora, ci si asupra intregii economii a tarii, asupra ratei somajului si PIB-ului.

Va invitam ca la finalul conferintei de presa sa ne insotiti la Ministerul Finantelor Publice pentru un gest simbolic care exprima cel mai bine situatia actuala a beneficiarilor care se incapataneaza sa implementeze proiecte bune pentru Romania. Dupa ce la protestul din 24 octombrie beneficarii si-au depus la sediul Guvernului simbolic ultimele monede cu care puteau credita functionarea programului POSDRU, joi, ei isi vor da camasa de pe ei in fata Ministerului Finantelor.