Concluziile dezbaterii in Senat a Legii Parteneriatul intre Stat si Culte in domeniul Serviciilor Sociale

0

Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati “Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  

dinpasiune-4508131

Data: 10-05-2011

Membrii  Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati s-au intalnit astazi, 10 mai a.c. in Senat  cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, in cadrul unei sedinte in care a fost dezbatuta cererea de reexaminare lansata de Presedintele Basescu, privind Legea privind Parteneriatul intre Stat si Culte in domeniul Serviciilor Sociale.

In atributiile Comisiei, prezidate de catre Senatorul György Frunda, se afla redactarea raportului de respingere sau aprobare a cererii de reexaminare. Daca acest raport este negativ, Legea va trece de Senat fara nicio modificare a variantei actuale. Documentul este disponibil AICI.

Pareri unanime, motivatii diferite

Comisia a cerut punctul de vedere al participantilor prezenti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale , reprezentantii Patriarhiei Romane, precum si reprezentantilor Ministerului Cultelor si Ministerului Muncii. Parerea unanima a invitatilor a fost de a aproba cererea de reexaminare, insa motivatia a fost diferita in functie de institutia reprezentata : ONG-urile au militat pentru egalitatea furnizorilor si respingerea intregii legi, reprezentantii Patriarhiei considera ca legea favorizeaza cultele minoritare in fata cultui majoritar si ca Biserica Ortodoxa ar trebui sa isi creasca implicarea in procesul de acordare a finantarilor publice la nivel local, iar reprezentantii autoritatilor publice centrale au considerat ca anumite articole din lege necesita a fi refacute pentru a fi concordante cu legislatia in vigoare.

La sfarsitul discutiilor pe aceasta lege Presedintele Frunda a solicitat Senatorilor din Comisie ca in 3 saptamani sa aiba un punct de vedere comun cu privire la aceasta lege si a propus o intalnire cu reprezentantii tuturor cultelor religioase (in sala a fost reprezentata numai Biserica Ortodoxa).

ONG-urile continua demersul pentru reintroducerea termenelor semestriale de plata a impozitelor pentru ONG-uri Coalitia pentru Strategia Nationala pentru Incluziunea Romilor solicita o intalnire de lucru pe marginea Strategiei Nationale pentru Incluziunea Romilor pentru perioada 2011-2020 ONG-urile participa la procesul consultativ privind Legea Asistentei Sociale FDSC invita ONG-urile sa semneze Scrisoarea de protest privind Legea Antreprenorului Social pana luni 30 mai, ora 16:00 Scrisoare de protest privind Legea Antreprenorului Social Legea Antreprenoriatul Social votata de Senatori contravine tuturor definitiilor europene ale antreprenoriatului social Dezbate: Integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati prin economia sociala 120 de beneficiari s-au alaturat demersului Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale Este o prioritate utilizarea fondurilor POSDRU cu eficienta si eficacitate ? Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale “pune in concurenta directa Biserica Ortodoxa Romana cu minoritatile religioase”

logo_societal-4254508

eventubebig-6168125