Construiti un sistem eficient, nu doar taiati cheltuielile sociale!

0

Un document de luare de pozitie, prin care este propusa imbunatatirea masurilor de ocupare a persoanelor cu dizabilitati, a fost semnat, marti, la Bucuresti, de catre 30 de organizatii neguvernamentale. Documentul intitulat ,,Construiti un sistem eficient, nu doar taiati cheltuielile sociale!’’ a fost dezbatut in cadrul Conferintei Nationale ‘’De la asistat la angajat: politici de integrare a persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii’’, organizata de Fundatia Motivation Romania, cu sprijinul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. La evenimentul de la Palatul Parlamentului, au participant 101 persoane, printre care reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale semnatare, autoritati din domeniul asistentei sociale si al ocuparii fortei de munca si persoane cu dizabilitati. De asemenea, Sulfina Barbu, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a luat cuvantul in cadrul conferintei care a avut ca tema principala angajarea persoanelor cu dizabilitati si rezultatele politicilor publice din domeniu.

Documentul luare de pozitie va fi trimis miercuri, 12 octombrie, la Ministerul Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, la Ministerul Finantelor Publice, la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectia Muncii, Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap si la alte autoritati relevante.

Avand in vedere experienta organizatiilor semnatare in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati, documentul propune patru masuri: un control mai bun al aplicarii sistemului de cota (potrivit legii, angajatorii cu peste 50 de angajati trebuie sa angajeze 4% persoane cu dizabilitati), o mai buna colectare a datelor privind aplicarea politicii de cota; sumele colectate de la angajatorii care aleg sa nu angajeze persoane cu dizabilitati sa fie folosite pentru finantarea programelor de ocupare a persoanelor cu dizabilitati si promovarea unor politici active diversificate pentru aceasta categorie.