Rezultatele intalnirii regionale de la Timisoara privind reforma serviciilor sociale in Romania

0

Fundatia „Pentru Voi” in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Camera Deputatilor si CENTRAS au organizat in data de 10 august, la Centrul de zi „Ladislau Tacsi”, consultarea regionala privind propunerea de reforma a sistemului national de servicii sociale, construita pe baza parteneriatului dintre sectorul public si cel privat.

La conferinta s-au intalnit reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniul social, reprezentati ai organizatiilor neguvernamentale si furnizori de servicii sociale pentru a dezbate propunerea de reforma a sistemului national de servicii sociale.

In cadrul conferintei, participantii au facut propuneri cu privire la elaborarea unui act normativ care sa consolideze sistemul de servicii sociale din Romania pe principiile subsidiaritatii si incluziunii sociale active.

„Criza economica pe care o traversam poate fi o oportunitate de reformare a sistemului de asistenta sociala in sensul reducerii volumului prestatiilor sociale si dezvoltarii serviciilor sociale. Pentru a asigura servicii sociale de calitate, adaptate nevoilor individuale si eficiente, este nevoie de o legislatie a contractarii serviciilor sociale de catre stat catre furnizorii privati acreditati. Este ceea ce incercam sa facem: o coalitie de ONGuri in parteneriat cu Camera Deputatilor.”, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

La eveniment a participat si Presedinta Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, precum si alti reprezentanti ai Camerei Deputatilor si autoritatilor locale. Inainte de conferinta, doamna Presedinte a vizitat serviciile sociale oferite de Fundatia „Pentru Voi” si activitatile desfasurate in cadrul Unitatii Protejate „Pentru Voi”, stabilind dialoguri cu persoanele cu dizabilitati intelectuale, beneficiare ale acestor servicii sau angajate in cadrul intreprinderii sociale.

Conferinta de la Timisoara va fi urmata de o serie de intalniri cu reprezentanti ai ONG-urilor si ai sectoarelor public si privat, care vor avea loc luna aceasta la Iasi, Targu Mures si Bucuresti. Scopul acestor evenimente este de a reforma sistemul national de asistenta sociala pornind de la opiniile reprezentantilor societatii civile, prin inaintarea, in luna septembrie, a unui proiect de lege.

Detalii puteti gasi si pe siteul Fundatiei “Pentru Voi”