HRClub solicita mentinerea actualelor prevederi ale legislatiei dialogului social

0

 
HRClub este ingrijorat de anumite propuneri de modificare ale Codului Muncii si legislatiei dialogului social, considerand ca acestea  pot afecta competitivitatea pietei muncii din Romania. Comitetul director HRClub considera ca legislatia dialogului social adoptata in 2011 a insemnat o corelare a prevederilor legislatiei nationale cu realitatea economica si cu evolutiile in materie de legislatie a muncii la nivel european.

Renuntarea la contractul colectiv de munca la nivel national, aplicarea contractelor colective la nivel de sector numai in masura in care acestea sunt semnate de societati care cumuleaza peste 50% din efectivul de salariati la nivel de ramura, precum si posibilitatea de a negocia contracte colective pe termen de mai multi ani, au reprezentat masuri care au flexibilizat raporturile de munca din Romania, masuri bine-venite pentru mediul de afaceri local.

Intrunit in sedinta ordinara in 11 iulie, Comitetul director HRClub a decis constituirea unui grup de lucru pe probleme de legislatie care sa analizeze modalitati de imbunatire a legislatiei muncii.
Efectele pozitive ale noului Cod al Muncii si ale legislatiei dialogului social s-au vazut de altfel si in statisticile oficiale privind evolutia numarului de salariati din economie, anul trecut adaugandu-se peste 100.000 de noi locuri de munca la nivel national.

Potrivit actualei legislatii a dialogului social, contractele la nivel de sector de activitate ar trebui sa poata fi incheiate numai in masura in care companiile si sindicatele cu peste 50% dintre angajatii din sectorul respectiv ajung la o intelegere. Daca o companie nu este reprezentata de organizatia patronala care a negociat contractul, atunci nu ar trebui sa i se aplice acest contract.

La nivel national, a disparut Contractul Colectiv de Munca, acord care nu avea reprezentativitate la nivel national, dar putea fi impus tuturor angajatorilor si angajatilor.

La nivel de companie, actuala legislatie a clarificat faptul ca negocierile pentru contractul colectiv de munca pot fi derulate numai de sindicate care sa reprezinte peste 50% dintre angajati, eliminandu-se astfel negocierile cu mai multe sindicate nereprezentative (in trecut existau situatii cand companiile negociau contractul colectiv de munca cu cateva zeci de sindicate, fie si cu unele care avea numai cativa membri). De asemenea, s-a introdus posibilitatea incheierii unor contracte multi-anuale, ceea ce ofera companiilor predictibilitate si stabilitate in privinta relatiilor de munca.

Legislatia adoptata anul trecut a restrictionat intreruperile productiei, prin stipularea ca o greva poate fi inceputa numai dupa ce concilierea prealabila a esuat, iar greva trebuie precedata de o greva de avertisment.
Consiliul Director HRClub considera ca toate aceste prevederi au fost un castig pentru claritatea, flexibilitatea si stabilitatea relatiilor de munca din Romania si isi exprima disponibilitatea de a sprijini, prin intermediul grupului de lucru, procesul de imbunatatire a legislatiei muncii din Romania.

Despre HR Club:HR Club este asociatia profesionistilor de resurse umane din Romania, fiind afiliata federatiilor europene si mondiale EAPM si respectiv WAPM. Misiunea noastra este de a incuraja dezvoltarea resurselor umane prin sprijinirea si promovarea celor mai bune practici in domeniu.

HR Club numara in prezent peste 400 de membri din aproximativ 300 de companii multinationale si romanesti cu peste 150.000 de angajati ce provin din toate industriile, cat si din sectorul serviciilor. HR Club este deschis tuturor profesionistilor interesati de dezvoltarea lor profesionala in domeniul managementului oamenilor si de piata de resurse umane din Romania.www.hr-club.ro