Legea Antreprenoriatul Social votata de Senatori contravine tuturor definitiilor europene ale antreprenoriatului social

0

Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati “Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  

dinpasiune-5912711

eventubebig-7962781

Data: 25-05-2011

Printr-un proiect de lege senatorul PSD Iulian Iancu propune o definitie “originala” a antreprenorului social care contrar oricaror practici si reglementari europene include statul si companiile multinationale.

In toata Uniunea Europeana principalii actori ai antreprenoriatului social sunt organizatiile neguvernamentale, asociatiile, casele de ajutor reciproc si cooperativele. Senatorul PSD propune o lege aberanta prin care statul si companiile multinationale vor fi antreprenorii sociali ai Romaniei. Proiectul scoate in evidenta cunostiintele precare ale Senatorului Iancu despre sectorul economiei sociale  dar si al celor care prin votul lor au validat acest proiect menit sa acorde beneficii fiscale si acces preferential la achizitii publice unor intreprinderi care nu au nicio legatura cu economia sociala sau cu cei defavorizati, confunda antreprenoriatul social cu responsabilitatea sociala a companiilor.

Legea a fost votata in Planul Senatului cu 48 de voturi pentru, 42 importiva si 2 abtineri. Daca legea va trece si de Planul Camerei Deputatilor, cei defavorizati vor fi folositi pentru obtinerea acestor beneficii de catre nistre intreprinderi de tip nou create de marile companii cu  scopurile mentionate.

Proiectul ignora toate principiiile europene cuprinse deja intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Muncii aflat in lucru cu expertiza europeana si cu consultarea actorilor economiei sociale cu experienta din Romania de aproximativ 1 an.

FDSC va reveni in cursul zilei de astazi cu o pozitie oficiala cu privire la aceasta lege.

Consultati textul legii AICI.

ONG-urile continua demersul pentru reintroducerea termenelor semestriale de plata a impozitelor pentru ONG-uri Coalitia pentru Strategia Nationala pentru Incluziunea Romilor solicita o intalnire de lucru pe marginea Strategiei Nationale pentru Incluziunea Romilor pentru perioada 2011-2020 ONG-urile participa la procesul consultativ privind Legea Asistentei Sociale FDSC invita ONG-urile sa semneze Scrisoarea de protest privind Legea Antreprenorului Social pana luni 30 mai, ora 16:00 Scrisoare de protest privind Legea Antreprenorului Social Dezbate: Integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati prin economia sociala 120 de beneficiari s-au alaturat demersului Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale Este o prioritate utilizarea fondurilor POSDRU cu eficienta si eficacitate ? Concluziile dezbaterii in Senat a Legii Parteneriatul intre Stat si Culte in domeniul Serviciilor Sociale Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale “pune in concurenta directa Biserica Ortodoxa Romana cu minoritatile religioase”

ONGFest – Targul Economiei Sociale 2011

logo_societal-2989528