Legea votului uninominal majoritar a fost adoptata de Parlament. Ong-urile au cerut respingerea proiectului de lege

0

Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri (deputatii UDMR). Proiectul prevede ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur astfel incat sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza. Totodata proiectul de lege majoreaza numarul de parlamentari cu maxim 10 prin introducerea unui amendament care prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primesca un mandat de parlamentar in plus. Legea Ponta-Antonescu este criticata de reprezentantii societatii civile si urmeaza sa fie contestata la CCR de PDL. 

La sedinta de plen au participat aproximativ 50 de reprezentanti ai unor ONG-uri care au cerut respingerea proiectului USL . Acestia au afisat din lojele salii de plen cateva bannere pe care au scris: “USL ponteaza. Votul tau nu mai conteaza”, “Democratie reala acum!”, “Vom fi multi in marea noastra minoritara”.

Printre cei care au participat la protestul impotriva legii Ponta-Antonescu se numara reprezenanti ai Asociatie Pro Demmocratia, APADOR CH, ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.

Presedintele PNL, Crin Antonescu a pledat marti in plen pentru adoptarea votului uninominal pur, care in opinia sa “ofera sansa unei majoritati solide in viitor si este practicat de tari cu democratie veche si eficienta precum Marea Britanie”. Antonescu a sustinut ca nu exista in niciun fel pericolul limitarii democratiei prin introducerea votului uninominal pur.

Cititi mai mult pe hotnews.ro