Loteria Romana nu va mai contribui la finantarea culturii

0

O noua propunere a Guvernului risca sa distruga cultura vie. Printr-un proiect de Ordonanta de Guvern intrat in dezbatere publica in data de 8 august 2012, Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune ca Loteria Romana sa nu mai vireze 2% din incasari catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Prevederea care se doreste acum abrogata a fost introdusa cu dificultate in 2008 ca modificare la Ordonanta Guvernului nr. 51/1998 privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor si proiectelor culturale. Banii de la Loterie au asigurat pana in prezent, conform unor surse din interiorul AFCN, aproximativ 90-95% din totalul bugetului pentru finantarea proiectelor culturale si a celor editoriale. Practic, noua propunere va reduce banii pentru cultura de care dispune AFCN la 5-10% din bugetul actual.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe 8 august 2012 pe situl MFP la pachet cu alte masuri sub numele Ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal – bugetare. Au fost alocate 10 zile, minimul legal pentru primirea propunerilor, sugestiilor si pentru a cere organizarea unei dezbateri publice, dar nimeni nu a facut-o. In ciuda impactului major pe care aceasta modificare il va avea asupra finantarilor publice pentru cultura in Romania, nici Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), nici AFCN nu au emis puncte de vedere publice. In acelasi timp, sectorul cultural a aflat prea tarziu despre aceasta propunere, desi Legea 52/2003 prevede informarea din oficiu a actorilor activi din mediul privat non-profit care opereaza in domeniul de activitate vizat. Nota de fundamentare ce insoteste Ordonanta prevede doar o justificare formala a propunerii, care reflecta lipsa totala de consideratie cu privire la impactul deciziei luate.

Joi, 23 august 2012, propunerea de modificare a fost pe Ordinea de zi in discutie la Guvern. Conform Legii 52/2003 insa, propunerea nu poate fi avizata mai devreme de 30 zile dupa inaintarea sa in dezbatere publica. Cu alte cuvinte, mai este inca timp pana la data de 9 septembrie pentru a intoarce soarta finantarii pentru cultura.

Bugetul AFCN pentru proiecte editoriale a fost in 2010 de 1.890.000 lei, iar pentru proiecte culturale de 1.900.000 lei. In 2011, pentru proiecte editoriale au fost alocati 3.407.000 lei, iar pentru proiecte culturale au fost investiti 4.500.000 lei. Fara finantarea Loteriei Nationale, care contribuie consistent la finantarile disponbile, situatia AFCN si a proiectelor culturale desfasurate in regim privat non-profit devine incerta. Cu aproape 8 milioane de lei, in 2011, AFCN a finantat sute de proiecte culturale si editoriale si a reprezentat singurul finantator public roman profesionist al culturii private non-profit din Romania pentru proiectele desfasurate in tara.

Coalitia Sectorului Cultural Independent ii invita pe toti cei interesati sa semneze scrisoarea ce va fi adresata autoritatilor in chestiune sa trimita confirmarea lor de adeziune la adresa [email protected] pana la data de 29 august.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici.