Noile proiecte lansate de programul operational de pescuit incalca in mod flagrant principiile de buna gestionare a fondurilor

0

63 de euro pe luna este remuneratia oferita de Autoritatea de Management a Programului Operational de Pescuit pentru managementul responsabil al unui milion de euro.

Dupa mai multi ani de degringolada in care sute de milioane de euro au ramas necheltuite, fiind astfel aproape pierdute din cauza incapacitatii autoritatilor de management, noile cereri de proiecte lansate in cadrul Programului Operational de Pescuit fac imposibila implementarea eficienta a proiectelor. Mai mult, lipsa banilor de salarii destinate managementului proiectelor contravine principiilor de buna gestionare a fondurilor riscand chiar utilizari frauduloase ale acestora.

Coalitia „ONGuri pentru Fonduri Structurale” se declara revoltata de situatia inacceptabila creata de Autoritatea de Management a Programului Operational de Pescuit (AM POP) prin plafonarea la 1% a fondului de salarii destinate proiectelor ce pot fi depuse in cadrul cererilor lansate in ultima vreme.  Coalitia considera ca acest plafon nu este unul echitabil pentru niste specialisti care ajuta statul sa-si indeplineasca angajamentele prin implementarea unor programe de importanta strategica, cu impact larg asupra societatii.

Astfel, daca un beneficiar ar accesa un proiect de 1.000.000 euro, cu o intindere de doi ani, bugetul de salarii ar fi de 10.000 de euro per proiect, respectiv 416 euro/luna. Acest lucru inseamna ca suma neta ar ajunge la aproximativ 250 euro pe luna pentru toata echipa de management al proiectului!

Un proiect de 1 mil euro este un proiect complex care are nevoie de un nivel superior de management şi o echipa alcatuita din manager de proiect, asistent de proiect, contabil, specialist achizitii publice si alte functii specifice. Avand in vedere plafonul de 1% instituit de AM POP rezulta ca persoanele implicate in managementul proiectului pot primi in medie 63 de euro net/persoana/luna, situatie absurda şi inacceptabila avand in vedere necesitatea raspunderii maxime a echipei de proiect pentru buna implementare a acestuia.

 Bunele practici in domeniu stabilesc praguri de 15-20 % din valoarea eligibila a proiectului destinate fondului de salarii, mergand pana la procente mai mari in cazul proiectelor mai mici. Mentionam faptul ca inşişi reprezentantii Comisiei Europene au sesizat faptul ca aceasta prevedere va avea consecinte negative asupra capacitatii de a gestiona aceste fonduri.

Mai mult decat atat, pragul de 1% destinat cheltuielilor de management poate risca utilizarea frauduloasa a fondurilor destinate dezvoltarii durabile a sectorului de pescuit din Romania, creand o situatie paradoxala. Potentialli beneficiarii se vor vedea obligati sa gaseasca solutii mai mult sau mai putin legale pentru a-şi acoperi cheltuielile destinate managementului de proiect – fapt ce va reduce dramatic proiectele de buna-credinta, deschizand calea catre actiuni speculative si anuland o sansa importana de redresare a sectorului de pescuit.

Coalitia „ONGuri pentru Fonduri Structurale” a trimis deja in luna august a.c. o solicitare de rectificare a acestui plafon, in atentia Ministrului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin şi spre ştiinta Primului – Ministru, Victor Ponta. Lipsa oricarui raspuns la solicitare din partea demnitarilor vizati demonstreaza nu numai interesul scazut al acestora pentru buna implementare a fondurilor europene in Romania ci şi o potentiala complicitate a acestora cu fraudele care se pregatesc in accesarea fondurilor destinate dezvoltarii sectorului de pescuit.

Reamintim autoritatilor responsabile de necesitatea respectarii principiului echidistantei si asigurarea unei politici nediscrimatorii pe piata muncii, lucru care implica recompensarea corecta a activitatii profesionale. In situatia de fata, dreptul de a munci, garantat prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului si Carta Sociala Europeana este anulat prin nerespectarea dreptului la o retributie corespunzatoare.

Astfel, membrii Coalitiei „ONGuri pentru Fonduri Structurale” solicita factorilor de decizie revizuirea de urgenta a acestei practici care  ingroapa orice initiativa de a aplica şi a administra un astfel de proiect. In caz contrar, demnitarii amintiti alaturi de ceilalti actori cu rol de decizie in domeniu se fac partaşi la ingroparea definitiva a Programului Operational de Pescuit.