Presedintele Braziliei pastreaza tacerea, in timp ce intreaga lume ii cere sa-si exercite dreptul de veto in cazul reformei Codului Silvic

0

WWF, Greenpeace si Avaaz, trei dintre cele mai mari organizatii de mediu si advocacy din lume incep, astazi o actiune de mobilizare  a celor  22 de milioane de sustinatori din intreaga lume, pentru a-l convinge pe presedintele brazilian Dilma Rousseff sa-si exercite dreptul de veto in cazul proiectului de lege pentru modificarea Codului Silvic, aprobat de catre Camera Deputatilor.

WWF, Greenpeace si Avaaz sustin ca modificarile propuse in noua lege ar anula succesele obtinute recent in ceea ce priveste reducerea pierderilor de padure si ar compromite  eforturile de combatere a coruptiei in regiunea Amazonului.

Peste 1,3 milioane de oameni din intreaga lume au semnat deja petitia Avaaz care ii cere presedintelui Rousseff sa anuleze prin veto noul Codul Silvic propus; se estimeaza ca acest numar va creste in mod dramatic in urmatoarele zile. De asemenea, sute de mii de sustinatori WWF si Greenpeace au lansat apelul pe Twitter, folosind #SOSBrazil si # VetaTudoDilma, si prin postarea de mesaje direct pe pagina de Facebook a partidului politic al Presedintelui, Partidodos Trabalhadores.

Petitia va fi sustinuta de o campanie lansata de cele trei organizatii, care-si indeamna sustinatorii din intreaga lume sa contacteze ambasadele braziliene, pentru a demonstra opozitia la nivel global.

Presedintele Rousseff nu a avut o reactie publica si nici nu a indicat daca intentioneaza sa se opuna masurii. Cele 3 organizatii de mediu spun ca doar un drept de veto complet va proteja padurile Braziliei. Presedintele Rousseff a primit proiectul de lege in aceasta saptamana si isi poate exercita dreptul de veto asupra legii integrale sau asupra anumitor articole, pana pe 25 mai.

In ultimul deceniu, Brazilia a avut progrese uimitoare in ceea ce priveste reducerea defrisarilor din Amazon. Suntem constienti ca presedintele Rousseff se afla sub o imensa presiune politica creata de cei care ar fi capabili sa rada padurea pentru un castig pe termen scurt, dar ii cerem sa lupte pentru protejarea resurselor forestiere, care sunt vitale pentru viitorul tuturor brazilienilor si pentru intreaga lume “, a declarat Jim Leape, Director WWF International.

Institutul pentru Cercetari Economice Aplicate din Brazilia (IPEA) a estimat ca noua legislatie ar putea duce la pierderea a pana la 76,5 milioane de hectare de padure, ceea ce inseamna eliberarea in atmosfera a 28 de miliarde de tone de adaos de CO2 in atmosfera.

Organizatiile de mediu fac apel la Presedintele Rousseff sa-si asculte in primul rand cetatenii – 94% dintre acestia spun ca sunt preocupati de mediul inconjurator, potrivit unui sondaj recent realizat de Confederatia Industriei Nationale.

Mii de oameni din intreaga lume trimit semnale de alarma ambasadelor braziliene si presedintelui Rousseff, sa nu permita distrugerea Amazonului. Aproape 80 la suta dintre brazilieni nu-si doresc acest proiect de lege catastrofal, si pana in prezent, au sustinerea a peste un milion de oameni din intreaga lume. Presedintele Rousseff trebuie sa aleaga – fie semneaza condamnarea la moarte a Amazonului, fie protejeaza plamanii planetei si devine un erou public“, a declarat Ricken Patel, Director Executiv Avaaz.

Petitia este disponibila AICI.