Propunere de proiect de lege privind sanctionarea votului multiplu in Parlament

0

Camera Deputatilor a aplicat ieri decizia Biroului Permanent (adoptata in sedinta din 28 februarie a.c.), prin care 8 deputati (Gheorghe Ana – PSD, Vasile Berci – PNL, Marius Dugulescu – PDL, Ion Dumitru – PSD, Danut Liga – PDL, Ciprian-Florin Luca – PSD, Valentin Rusu – PDL, Ioan Stan – PSD) care au votat, in diferite sedinte de plen din 2011, atat cu cartelele proprii cat si cu cele ale unor colegi – deputati, au fost sanctionati cu interzicerea participarii la o zi de sedinta de plen, respectiv cu neplata indemnizatiei/diurnelor aferente acesteia.

Aceasta decizie a fost adoptata in urma filmarilor corespondentilor la Parlament ai Hotnews si Gandul, in baza carora Institutul pentru Politici Publice (IPP) a inaintat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sesizarea nr. 2571/18 noiembrie 2011. Ulterior IPP a urmarit subiectul in relatie cu toate etapele procedurale si a insistat pentru ca cei 8 parlamentari sa fie sanctionati. Decizia sanctionarii acestor deputati, venita dupa un lung sir de proceduri, creeaza un precedent deosebit de important cu impact asupra comportamentului parlamentarilor la votul din plen.

Totusi, cum IPP considera sanctiunea disproportionat de slaba in raport cu gravitatea faptelor acestor parlamentari, Institutul a elaborat un proiect de lege cu urmatorul continut:

Articol unic, Alin. (1) Fapta unui parlamentar de a vota fara a avea drept de vot, ori de a vota de doua sau mai multe ori asupra aceleasi propuneri/aceluiasi proiect de lege in plenul uneia dintre Camere, in sedintele de plen reunit sau in sedintele de comisie permanenta, speciala si/sau ancheta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Alin. (2) Tentativa se pedepseste.

Aceasta propunere a fost inaintata liderilor tuturor partidelor parlamentare fara ca, pana in prezent, sa fi primit un angajament concret din partea acestora, in pofida declaratiilor publice.

Pentru detalii suplimentare, contactati Violeta Alexandru, Director IPP la tel 021 212 31 26, mobil 0723 257 640 sau email [email protected]