Scrisoare deschisa Coalitia pentru Mediu – revizuirea legislatei privind deseurile in Romania

0

Coalitia pentru Mediu din Romania solicita Ministerul Mediului si Padurilor, printr-o scrisoare deschisa transmisa pe 27 noiembrie 2012, revizuirea legislatei privind deseurile in Romania si propune abordarea urmatoarelor teme:

1. obligatii cuantificabile si verificabile pentru generatorii de deseuri profesionali;

2. obligatii cuantificabile si verificabile pentru autoritatile publice locale, in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor municipale;

3. stabilirea tintelor si penalitatilor eficiente (exprimate financiar, in cuantum proportional cu prejudiciul creat) privind obligatiile de colectare si reciclare a deseurilor, aferente producatorilor de:

3.1. echipamente electrice – care nu au si nu au avut niciodata tinte reale (ANPM nu a comunicat vreodata cuantumul lor); 3.2. baterii si acumulatori – care nu au penalizari reale, neindeplinirea tintelor obligandu-i doar la afilierea la o organizatie colectiva, fara plata unei penalitati; 3.3. uleiuri uzate – care nu au organizat vreun sistem de colectare viabil.

4. incurajarea concreta a reducerii si reciclarii deseurilor, prin introducerea taxarii la depozitarea deseurilor si prin stabilirea unor tinte cuantificabile de colectare selectiva la nivelul generatorilor.

Consultati textul scrisorii