Reprezentantii societatii civile solicita premierului mecanisme permanente de consultare cu autoritatile publice

0

Reprezentantii organizatiilor societatii civile participante la sedinta Colegiului pentru consultarea asociatiilor si fundatiilor saluta initiativa Prim Ministrului Mihai Razvan Ungureanu de reluare a dialogului civic. Initiativa vine pe fondul ingrijorarilor exprimate de organizatiile neguvernamentale in ultima perioada privind deteriorarea procesului de consultare intre autoritatile publice si societatea civila, la toate nivelurile.

Lipsa de coerenta a dialogului descalifica actul administrativ, iar sistemul democratic din Romania datoreaza enorm activitatilor ONG-urilor, a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu in reuniunea de marti, 10 aprilie, a Colegiului pentru consultarea asociatiilor si fundatiilor.

La reuniunea Colegiului au participat 40 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale. Premierul a fost insotit de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si de ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

Premierul a adaugat ca, in opinia sa, activitatea ONG-urilor este remarcabila, din punct de vedere etic si politic. Prin vocatia lor de agenti ai binelui public, ONG-urile sunt apropiate ca functie sociala autoritatilor publice, a continuat premierul Ungureanu. El a solicitat sprijinul societatii civile in trei domenii prioritare: organizarea de alegeri corecte si legale, in cadrul carora ONG-urile sa functioneze drept „cenzori exacti”; consultarea pe marginea proiectelor legislative, chiar din faza de elaborare si cresterea transparentei actului de guvernare si a cheltuirii banului public.

Sunt un adept fara limite al transparentei cheltuirii banului public”, a declarat premierul Ungureanu adaugand ca aplicarea corecta a legii liberului acces la informatii este „un certificat de calitate al bunei guvernari”.

La randul lor, membrii Colegiului au prezentat sefului Guvernului si ministrilor prezenti problemele care afecteaza functionarea societatii civile: lipsa unui dialog sistematic si coerent la nivelul autoritatilor centrale si locale, functionarea arbitrara, uneori profund viciata, a legilor care impun consultarea publicului si accesul lui la informatii, disfunctionalitatile grave la nivelul gestionarii fondurilor structurale, care pun in pericol insasi functionarea organizatiilor societatii civile. Reprezentantii ONG-urilor au prezentat documente programatice sau initiative legislative care merg in sensul consolidarii practicii dialogului dintre autoritati si societatea civila si cresterii transparentei in administratie, solicitand Guvernului sa actioneze in sprijinul propunerilor societatii civile.

Atat premierul, cat si ministrii Catalin Predoiu si Bogdan Dragoi au raspuns punctual unora dintre aceste critici,  punctand limitarile legale sau de practica administrativa de care se lovesc unele dintre propunerile ONG-urilor.

Au fost, de asemenea, discutate probleme de agenda sectoriala referitoare la derularea alegerilor, mass media, libertate de exprimare si asociere, comunitatile de romi, discriminare, coruptie, mediu, protectia copilului. Premierul a promis ca se va intalni periodic cu reprezentantii societatii civile, dar a lasat membrilor Colegiului initiativa de a propune formele cele mai adecvate pentru asigurarea unui dialog eficient.

Reprezentantii organizatiilor societatii civile participante asteapta ca primul ministru al Romaniei sa isi asume prin masuri concrete rolul de garant al aplicarii legislatiei nationale in materie de consultare publica si transparenta decizionala si isi exprima disponibilitatea de a contribui, acolo unde este necesar, la imbunatatirea acesteia. De asemenea, participantii la intalnire saluta angajamentul hotarat al premierului in ceea ce priveste transparenta in actul de guvernare si isi propun sa monitorizeze constant activitatea intregului aparat administrativ central din perspectiva acestui angajament.

Detalii referitoare la Colegiul pentru consultarea asociatiilor si fundatiilor si lista participantilor se pot gasi in anexa. Persoana de contact: Ionut Eugen Sibian, director executiv Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), [email protected], 0752 444300.