USL calca in picioare statul de drept. Semnati contra revocarii abuzive a Avocatului Poporului

0

Birourile Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis convocarea astazi, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pe ordinea de zi fiind trecuta absolut brusc si fara motive intemeiate legate de activitatea sa, revocarea din functie, la solicitarea USL, a Avocatului Poporului. Birourile Permanente s-au reunit, marti dimineata, intr-o sedinta ad-hoc, convocata la solicitarea USL. USL a cerut convocarea unei noi sesiuni extraordinare a Parlamentului, marti, la ora 14.00, care urmeaza sa aiba pe ordinea de zi revocarea din functie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

In Birourile Permanente, USL a reusit sa impuna convocarea sesiunii.

Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a spus ca revocarea din functie a Avocatului Poporului a fost solicitata de USL pentru “incalcarea Constitutiei si a legilor in vigoare”. Atat, fara alte amanunte! In realitate, lui Gheorghe Iancu i se imputa atacarea la Curtea Constitutionala a României a doua ordonante ale Guvernului Ponta: cea prin care Institutul Cultural Român a fost trecut din subordinea Presedintiei in cea a Senatului si cea privind taxa clawback. Avocatul Poporului devine astfel victima nevinovata a actiunii in forta a USL prin care PSD si PNL doresc suspendarea presedintelui tarii. 

Decizia de convocare a unei noi sesiuni extraordinare a fost luata cu 16 voturi “pentru” si trei voturi “impotriva”.

Au fost convocate rapid si cele doua Comisii juridice ale Parlamentului, iar USL a gasit si un inlocuitor, in persoana fostului presedinte al Camerei Deputatilor si al Consiliului Legislativ din partea PSD, Valer Dorneanu. El este in prezent adjunct al Avocatului Poporului, si a fost avizat favorabil in aceasta functie de Comisiile juridice ale Parlamentului, in 3 aprilie. Avocatul Poporului a hotarat recent sa sesizeze Curtea Constitutionala pe baza faptului ca a fost incalcat dreptul la transparenta decizionala al comunitatii cultural-artistice. Avocatul Poporului a raspuns astfel sesizarii pe care Alianta pentru o Românie Curata a depus-o luni, 18 iunie 2012, prin care i-am solicitat AvP sa demareze de urgenta procedurile pentru atacarea, la Curtea Constitutionala, a OUG Nr.27 din 13.06.2012 privind unele masuri in domeniul cultural, act emis de Guvernul României si publicat in Monitorul Oficial nr. 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului României. 

Amanunte despre decizia Avocatului Poporului, aici.

Urma ca societatea civila sa depuna si o alta plangere la Avocatul Poporului. Peste 140 de reprezentati ai societatii civile intentionau sa ii ceara dlui profesor Gheorghe Iancu sprijin din nou, de aceasta data pentru restrangerea abuziva a dreptului la libera asociere.

Cititi aici protestul contra restrangerii dreptului la libera asociere si petitia prin care cetatenii spun NU confiscarii identitatii societatii civile!

Semnati mai jos contra revocarii abuzive a Avocatului Poporului folosind sectiunea comentarii (completati cu nume, prenume si, daca este cazul, treceti si asociatia pe care o reprezentati.

O initiativa a Aliantei pentru o Romanie Curata