Afacerea sociala Romano ButiQ este semifinalista la premiul Comisiei Europene: EU Social Innovation Award

0

Din peste 600 de aplicari din toate statele membre, o idee romaneasca ─ cooperativele Romano ButiQ ─ a fost selectata de catre reprezentantii Comisiei Europene in semifinalele EU Social Innovation Award. Competitia se adreseaza celor care reusesc sa gaseasca solutii viabile pentru crearea de noi locuri de munca, pentru imbunatatirea conditiilor de lucru sau pentru cresterea numarului de oportunitati, cu precadere in randul categoriilor care, din motive de gen, varsta, handicap sau alte decalaje, sunt blocate pe piata muncii.

Impartasind crezul Comisiei Europeane, prezent in descrierea competitiei ─ “a nu face nimic in privinta somajului sau a angajarii va avea efecte distructive ce vor umbri economia si societatea in anii care vor veni” ─ cooperativele Romano ButiQ conecteaza peste 100 de mestesugari cu o piata online de desfacere (www.mbq.ro) si un hub de inovare si inventarea a noi produse realizate cu mestesugurile vechi. Ofera astfel comunitatilor rome parghii prin care acestea sa se poata intretine singure si sa duca o viata mai buna,  apeland la potentialul creativ al mestesugarilor, mostenit si rafinat timp de sute de ani.  

Lansata la 1 octombrie 2012, competitia a ajuns in etapa de semifinale, iar reprezentantii Romano ButiQ sunt acum la Amsterdam, alaturi de mentori si oficali din Comisie, intr-un eveniment de trei zile pentru a promova ideea si a o dezvolta astfel incat sa fie relevanta dincolo de statul membru initiator. Castigatorul va fi anuntat in mai in Bruxelles, iar ideea romaneasca poate fi votata aici.                                                   Cooperativele Romano ButiQ fac parte din proiectul  “Romano Cher – Casa Romilor”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 (56327) – “Investeste in oameni”. Proiectul are ca obiectiv principal readucerea meseriasul traditional de etnie roma pe piata economica si in viata activa a comunitatii.