ATR a organizat o conferinta de presa privind zvonurile din mass media despre traficul de organe

0

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) a organizat marti 26 iulie la sediul ATR o conferinta de presa ca reactie a Asociatiei fata de informatiile aparute in unele publicatii referitoare la furtul de persoane pentru prelevarea de organe si la traficul de organe.

Temele dezbatute in cadrul conferintei de presa au fost: denigrarea activitatii de transplant; impactul pe care campania de denigrare il are asupra acceptarii donarii de organe al rudelor persoanelor aflate in moarte cerebrala ducand la scaderea sanselor ca persoanele aflate pe listele de asteptare sa primeasca un organ vital; afectarea cadrelor medicale din centrele de transplant; greutatile intampinate de asociatiile de pacienti transplantati in realizarea campaniilor pro-donare; listele de asteptare si procedura urmarita pana la efectuarea unui transplant.

La conferinta au participat: Gheorghe TACHE – Primvicepresedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Amali TEODORESCU – Vicepresedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Elena CORLA – Vicepresedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Gheorghe PAVEL – Vicepresedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Stefan Birtalan – Asociatia Transplantatilor de Ficat din Romania (Livertrans), Daniel DIMULESCU – de la Asociatia Romana de Transplant Pulmonar.

Gheorghe TACHE, primvicepresedinte ATR a precizat ca scopul conferintei de presa este manifestarea indignarii pacientilor cu transplant si a celor aflati pe listele de asteptare pentru un transplant fata de unele informatii negative privind donarea si activitatea de transplant prezentate de o parte a media in ultimele 2 – 3 saptamani.

“Prin intermediu presei ne dorim sa formam o opinie reala asupra activitatii de transplant. Ii asigur pe aceasta cale pe toti reprezentantii mass media ca Asociatia Transplantatilor din Romania le sta oricand la dispozitie cu informatii reale, concrete si testimoniale ale membrilor care au trecut printr-un transplant, singura noastra dorinta fiind ca publicul din Romania sa cunoasca realitatea despre activitatea de transplant, despre donarea de organe si despre efortul si implicarea medicilor care efectueaza aceste operatii. Iar ca sa reflectam corect ceea ce se intampla si sa luptam cu prejudecatiile oamenilor despre donarea de organe, avem nevoie de sprijinul presei”.

“Regretam si suntem profund indignati ca unele publicatii promoveaza intamplator sau nu, concomitent, unele posturi TV, informatii neverificate, simple zvonuri, cu impact emotional major in randul publicului, care conduc la o imagine deformata si negativa asupra activitatii de transplant si de donare de organe”.

 “Problema cu care ne confruntam in ultimul timp potrivit afirmatiilor dumneavoastra: . Exista 2 elemente, cererea si oferta, adica se intalnesc 2 disperari: a celui care simte ca firul vietii i se poate intrerupe oricand si a celui care traieste, dar nu are cu ce. De aici si pana la sala de operatie, insa, exista COMISIA DE AVIZARE – filtrul care schimba lucrurile. In plus de asta trebuie precizat ca membrii comisiei de etica nu sunt detectivi, ei avizeaza sau nu dosarul in baza unor acte pe care pacientul le-a depus si care sunt strict responsabilitatea acestuia si a emitentului lor” a declarat Amali Teodorescu, vicepresedinte ATR. 

Traseul unui pacient care necesita transplant este lung pana la sala de operatie: mai intai are loc inscrierea pe listele de asteptare (se poate sta de la o luna, la toata viata) in centrele de transplant specifice, efectuarea testelor de compatibilitate (pe langa compatibilitatea fiziologica, atat donatorul cat si primitorul trebuie sa fie perfect sanatosi – sa nu aiba infectii, sa nu fie purtatori de virusi, microbi etc.), apoi, daca intra in discutie un donator viu (posibilitate care exista numai pentru transplantul renal si pentru cel de ficat), dosarul este analizat de catre comisia de avizare din centrul de transplant respectiv si abea dupa ce a trecut de aceasta, intra in comisia medicala de specialitate.