Castigatorii din Romania ai editiei 2013 a Premiului Cetateanului European oferit de Parlamentul European

0

In acest an, Cancelaria Premiului Cetateanului European a decis ca toate cele trei nominalizari din Romania sa fie declarate castigatoare, acordand aceasta distinctie domnului Valeriu Nicolae, doamnei Ioana Avadani si doamnei Elena Nistor.

Domnul Valeriu Nicolae, fondatorul si presedintele Centrului de Politici pentru Romi si Minoritati, a fost propus atat de domnul deputat Ioan Enciu (S&D), cat si de presedintele grupului parlamentar S&D, domnul deputat Hannes Swoboda. Motivele pentru care membrii Parlamentului European au considerat ca dl. Valeriu Nicolae trebuie recunoscut ca cetatean european cu merite exceptionale se regasesc in activitatea domniei sale, centrata pe respectarea drepturilor omului, pe promovarea principiilor de nondiscriminare si de acordare de sanse egale pentru cetatenii europeni de etnie roma.

Doamna Ioana Avadani, director executiv al Centrului Roman pentru Jurnalism Independent, a fost propusa de doamna deputat Renate Weber (ALDE), pentru eforturile domniei sale de profesionalizare a reprezentantilor mass media din Romania, de promovare a transparentei institutionale, precum si pentru activitatea sa de promovare a independentei presei si protectie a drepturilor jurnalistilor.

Dna. Elena Nistor a fost propusa pentru aceasta distinctie de domnul deputat László Tőkés (PPE), pentru meritele sale deosebite in promovarea dreptului la educatie precum si diversitatii culturale europene.

Anual, Parlamentul European acorda Premiul Cetateanului European, o distinctie oferita cetatenilor sau organizatiilor europene care au demonstrat calitati sau activitati exceptionale puse in slujba interesului comun european.

Din 2008, Premiul a fost acordat cetatenilor sau organizatiilor care au contribuit la promovarea unei mai bune intelegeri reciproce si integrare mai puternica intre cetatenii europeni sau care au facilitat cooperarea trans-nationala in cadrul Uniunii Europene. In luna iunie 2013, se vor selecta laureatii la nivel european la nivelul Parlamentului European dintre nominalizarile la nivel national.