Cele trei cladiri din strada Christian Tell au fost demolate in acest week-end. Din cea mai valoroasa cladire a ramas doar un perete

0

Moda demolarilor de week-end continua, doua cladiri construite in 1895 si una in 1920  de pe str. Christian Tell, zona Piata Amzei, fiind demolate sambata si duminica. Din cea mai valoroasa cladire a ramas doar un perete si  randul de camere din spatele acestuia. Beneficiarul este firma Romtal Invest, iar firma de arhitectura care face proiectul de demolare este Imoplan. Potrivit unui studiu istoric facut de Ordinul Arhitectilor Bucuresti, cladirile aveau o valoare exceptionala si ar fi trebuit sa capete statutul de monument istoric.  In locul imobilului ar urma sa se construiasca un bloc de cinci etaje, potrivit unui plan urbanistic aprobat de Consiliul General Bucuresti. A vizul de urbanism care sta la baza aprobarii acestui plan este semnat  de Adrian Bold, in 2007, pe vremea cand acesta era arhitect sef.

Operatiunea de demolare a inceput sambata dupa pranz, fiind oprita la scurt timp dupa ce o bucata de zid a cazut in curtea vecinilor si acestia au chemat Politia. Lucrarile au fost reluate dupa rezolvarea incidentului si au continuat si in cursul zilei de duminica.

Inainte de inceperea demolarii, proprietarul cladirii a dat un comunicat in care spune ca are toate actele prevazute de lege.

“Societatea Romtal Invest, dezvoltatorul proiectului, anunta ca lucrarile de demolare si construire vor continua. Desfiintarea cladirilor este programata pentru astazi (n.r. – sambata) si va fi efectuata in baza autorizatiei de desfiintare emisa de Primaria Municipiului Bucuresti pe baza tuturor avizelor cerute de lege, inclusiv avizul Primarului Sectorului 1. Totodata, documentatia depusa in cadrul procedurii de avizare contine si un studiu istoric relevant, care argumenteaza ca aceste cladiri nu intra in categoria monumentelor istorice”, se arata in comunicatul dezvoltatorului.

De asemenea, se afirma ca proiectul proiectul ce urmeaza a fi implementat prevede pastrarea fatadei, “in scopul mentinerii valorii estetice pe care aceasta o aduce zonei”.

Citeste continuarea pe hotnews.ro