Comisia Europeana: Sistemul romanesc de achizitii publice, afectat de nereguli, conflicte de interese si riscuri mari de coruptie

0

Sistemul romanesc de achizitii publice este afectat de numeroase nereguli, conflicte de interese si riscuri de coruptie, avertizeaza Comisia Europeana, in Raportul sau anticoruptie, prezentat luni. “Din cateva audituri externe, precum si din sondaje si studii reiese ca functionarea sistemului national roman de achizitii publice este ingreunata de numeroase neregularitati, conflicte de interese si riscuri mari de coruptie”, arata CE.

Conform sursei citate, printre cele mai frecvente neregularitati care ar putea indica riscuri mai mari de coruptie se numara:

  • transparenta insuficienta in toate etapele procedurii de achizitii publice,
  • termenele excesiv de scurte pentru depunerea ofertelor,
  • modificarea informatiilor initiale privind procedura de ofertare care sunt publicate doar la nivel national,
  • criteriile de selectie excesiv de stricte
  • si algoritmi irelevanti sau artificiali pentru evaluarea ofertelor.

Alte practici negative observate in cadrul auditurilor si verificarilor externe se refera la:

  • utilizarea unor caiete de sarcini special concepute pentru a favoriza un anumit candidat,
  • atribuirea directa a unui mare numar de contracte publice de catre aceeasi autoritate contractanta unui numar foarte limitat de operatori economici prin utilizarea nejustificata a unei proceduri negociate si fara publicarea unui anunt de participare.

De asemenea, Comisia Europeana arata ca legislatia actuala privind achizitiile publice din Romania nu include dispozitii clare privind asa-numitele practici ale “usilor turnante”, in care functionarii de stat se angajeaza la companii private care au contracte cu fostele lor institutii si invers.

In plus, “pare sa existe o lipsa de constientizare in ceea ce priveste situatiile de conflicte de interese care pot aparea in urma unor astfel de practici”.

In ceea ce priveste supravegherea procedurilor de achizitii publice, a fost instituita o structura institutionala complexa, insa mecanismele de control intern si extern nu si-au dovedit inca eficacitatea, arata CE.

Totodata, executivul europeana reproseaza Romaniei ca statutul independent al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) “nu a fost inca deplin garantat”.

Cititi continuarea pe Euractiv.ro.