Conferinta Nationala a Asociatiei de Nursing din Romania – Managementul ingrijirilor in bolile cronice –

0

In acest weekend Asociatia de Nursing din Romania in colaborare cu Houston NPA au organizat Conferinta Nationala de Nursing cu tema „Managementul ingrijirilor in bolile cronice”. Cu 120 de participanti din toate colturile tarii, manifestatia a reprezentat un adevarat model de profesionalism, fiind dezbatute teme originale si studii de caz care au dovedit implicarea si dorinta de a se promova conceptul de nursing in Romania.   

Asociatia de Nursing din Romania (ANR) este asociatia profesionala care a introdus conceptul de nursing in Romania. De asemenea impreuna cu Ministerul Sanatatii si experti OMS  a lucrat la elaborarea curriculei de nursing, pentru Scolile Postliceale Sanitare. Asociatia de Nursing din Romania este unica asociatie profesionala din Romania, membra a Consiliului International al Nurselor (Geneva), membra a Forumului European al Asociatiilor de Nursing si Moase de pe langa OMS si membra la Federatia Europeana a Nurselor (EFN).

In 1986 OMS declara ca „personalul din nursing are o contributie potential ridicata in asigurarea unei stari mai bune de sanatate a celor pe care ii ingrijesc”, asistentele medicale reprezentand cea mai numeroasa categorie profesionala implicata in acordarea serviciilor de sanatate. OMS descrie rolul nursei in societate: „sa asiste indivizi, familii si grupuri, sa optimizeze si sa integreze functiile fizice, mentale si sociale afectate semnificativ prin schimbari ale starii de sanatate”.

Dintre comunicarile deosebit de documentate care au furnizat informatii pretioase pentru asistentii medicali amintim doar cateva:

• Monitorizarea pacientilor cu boala cardio-vasculara cronica in cabinetul medicului de familie, prezentata de Ana Marasescu, Timisoara si care a evidentiat rolul asistentului medical in supravegherea acestei categorii numeroase de bolnavi;

• Siguranta transfuziei in chirurgia cardiaca – rolul asistentei medicale, prezentata de Claudia Iancovici in numele unui colectiv de la Institutul C.C.Iliescu, Spitalul Fundeni;

• Popescu Fota Iliana, de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova a prezentat rezultatele unui studiu referitor la gradul de cunoastere al modalitatii in care bolnavii cu ciroza hepatica trebuie sa se ingrijeasca in ambulatoriu. Concluziile: desi sunt dispensarizati pentru ciroza hepatica de mai mult de 3 ani exista unele aspecte elementare de igiena si/sau alimentatie care sunt necunoscute sau ignorate de catre bolnavi. De aceea este important ca, inainte de ingrijire, bolnavul sa fie evaluat pentru cunostintele pe care le are despre boala.

Asadar nursa, pe langa rolul principal din procesul de ingrijire are un rol cel putin la fel de important: oferirea de informatii care sa permita castigarea autonomiei pacientului si eficientizarea ingrijirilor oferite de catre familie, la domiciliul bolnavului.

Conferinta a fost organizata cu sprijinul Paul Hartmann, Vifor International, Pharma Tel Net, Bella Romania, Saga Sanatate.