Federatia Agrostar a lansat Centrele de Resurse pentru Siguranta si Sanatate in Agricultura

0

Federatia Agrostar a organizat in data de 21 august 2013, la Targoviste, respectiv 23 august 2013, la Slatina, conferintele de lansare a Centrelor de Resurse pentru Siguranta si Sanatate in Agricultura din Regiunile Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia, din cadrul proiectului ”Munca decenta pentru fermierii romani”. Proiectul sustinut din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 in cadrul domeniului de finantare 22 Munca decenta si Dialog Tripartit.

La eveniment au participat peste 70 de persoane,  lucratori din agricultura din cele doua regiuni de dezvoltare vizate de proiect, Regiunea Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia, fermieri, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, expertii implicati in proiect, precum si reprezentantii presei locale.

Prin infiintarea Centrelor se urmareste sprijinirea persoanelor ocupate in agricultura, prin asistarea directa pe probleme legate de evaluarea riscurilor in agricultura, bolile profesionale, sfaturi practice de organizare ergonomica a muncii, respectarea normelor privind sanatatea si securitatea muncii. Pe parcursul implementarii proiectului se va desfasura o larga campanie de constientizare la nivelul a 1500 de lucratori agricoli privind buna intelegere a muncii decente, importanta evaluarii riscurilor la locul de munca, aplicarea masurilor de prevenire a accidentelor in agricultura si respectarea legislatiei privind sanatatea si securitatea lucratorilor la locul de munca (SSM).

Se va avea in vedere promovarea la nivelul autoritatilor/institutiilor centrale responsabile a necesitatii de a include in lista serviciilor pe care Camerele Agricole le va furniza fermierilor, serviciile de asistenta a fermierilor privind  munca decenta si SSM.

Concomitent cu organizarea evenimentele de deschidere a celor doua centre de resurse, Federatia Agrostar anunta si lansarea paginii de internet www.munca-decenta.ro,  acolo unde se pot gasi informatii actualizate privind implementarea actiunilor proiectului.