Finantare nerambursabila pentru sectorul automotive si constructii de masini din Regiunea Vest

0

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest) a depus spre finantare, impreuna cu partenerii din cadrul Asociatiei Clusterul Regional Automotivest, un pachet integrat de proiecte ce vizeaza dezvoltarea sectorului automotive si constructii de masini din Regiunea Vest, solicitantul de finantare fiind Asociatia Cluster Regional Automotivest in cadrul careia ADR Vest indeplineste rolul de facilitator si coordonator.

Valoarea totala a pachetului integrat este de 30.806.733 lei – reprezentand mai mult de 7 milioane euro – iar 17.015.833 lei – reprezentand aproximativ 4 milioane euro – constituie valoarea finantarii nerambursabile solicitate prin proiect.

Sectorul automotive si constructiilor de masini este unul dintre cele mai importante in cadrul economiei Regiunii Vest aici aflandu-se atat companii multinationale, cat si un numar mare de companii din regiune care realizeaza produse pentru companiile multinationale ce desfasoara activitati in domeniul automotive si constructii de masini.

Astfel, se acorda o atentie sporita dezvoltarii acestui sector in regiune.

Printre cele mai importante rezultate estimate ale implementarii acestui pachet integrat de proiecte este realizarea unui centru de competente pentru proiectare, testare, prototipare si simulari in domeniul constructiilor de masini si realizarea unei cercetari privind posibilitatea de conservare a energiei utilizand generatoarele termoelectrice in sectorul constructiei de masini.

Pachetul depus de catre ADR Vest contine un numar de 6 proiecte si vizeaza cresterea competitivitatii sectorului constructiilor de masini din Regiunea Vest prin crearea de produse proprii, valoare adaugata si prin inovare. Cele 6 proiecte din cadrul pachetului integrat sunt proiecte de investitii, proiecte de cercetare sau proiecte ce vizeaza dezvoltarea resurselor umane ale Asociatiei Automotivest si imbunatatirea functionarii acesteia din perspectiva managementului si organizarii administrative.

Prin operatiunea “Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes national si international – Poli de Competitivitate” din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), domeniul major de interventie 1.3 “Dezvoltarea durabila a antreprenoriatului”, se finanteaza pentru prima data in Romania clustere si poli sectoriali cu potential de crestere economica. Astfel, pachetul integrat de proiecte al Asociatiei Cluster Regional Automotivest a fost depus in vederea obtinerii de finantare europeana nerambursabila in cadrul aceastei operatiuni.