In Pact cu Primarul

0

Platforma pentru Bucuresti lanseaza marti, 29 mai, la Carturesti, cu incepere de la ora 18, Pacul pentru Bucuresti 2. Documentul prezinta principalele directii de dezvoltare pe care, in opinia reprezentantilor coalitiei de ONG-uri, Bucurestiul trebuie sa le urmareasca pentru urmatorii 4 ani.

Pactul pentru Bucuresti 1 a fost formulat in 2008, cu ocazia alegerilor locale de atunci, si a fost semnat de toti candidatii pentru functiile de consilier local/ general si primar de sector/general acestia asumandu-si automat toate prevederile documentului. Desi acest document a fost imbratisat public de catre candidatii de atunci, obligatiile pe care acestia din urma si le-au luat odata cu semnarea Pactului 1 au ramas, in mare parte, pe hartie. Platforma pentru Bucuresti va lansa, in luna iunie si un raport de evaluare a implementarii masurilor cuprinse in Pactul pentru Bucuresti 1.

In 2012, coalitia Platforma pentru Bucuresti revine cu un nou document si cu un protocol de colaborare intre organizatiile coalitiei (in numar de 47) si viitoarele Consilii Locale/Consilii Generale. Printre altele, documentul stipuleaza constituirea unei hotarari de Consiliu prin care atat Primarul, cat si reprezentanti ai Consiliilor si reprezentanti ai aparatului tehnic din primarii se vor intalni regulat pentru punerea in aplicare a masurilor Pactului pentru Bucuresti.

Pactul pentru Bucuresti 2 este structurat pe 8 capitole: transparenta decizionala, planificare urbana, proceduri in domeniul constructiilor, mobilitate si transport, protectia mediului, protectia patrimoniului construit, protectie sociala, protectia animalelor. Documentul a fost formulat de experti din cele 47 de organizatii neguvernamentale membre in Platforma pentru Bucuresti si a fost imbogatit in urma unei serii de intalniri cu cetateni ai Capitalei, precum si prin consultarea apartului tehnic din primariile de Sector si Primaria Generala. Masurile care au fost astfel incluse in Pactul 2 au fost supuse atentiei tuturor candidatilor.

Saptamana viitoare va fi semnat acordul de asumare si colaborare cu Platforma pentru Bucuresti.

Platforma pentru Bucuresti este o coalitie instituita in 2007, formata din 47 de organizatii non-guvernamentale, care militeaza pentru democratie participativa in toate deciziile cu privire la Bucuresti.