Incetinirea cresterii economice din pietele emergente va fi de scurta durata. PIB-ul va scadea in 2012, dar isi va reveni in 2013

0

Numarul gospodariilor din pietele emergente care au venit mai mare de 30.000 de dolari va fi mai mult decat dublu pana in 2020, depasind Statele Unite si Zona Euro. Expansiunea economica din randul primelor 25 de piete emergente a incetinit de la inceputul acestui an dar, conform previziunilor trimestriale efectuate de Ernst & Young, acest fapt este vazut ca fiind de scurta durata. Pietele emergente, in mod deosebit cele din Asia, detin instrumentele necesare relaxarii politicilor fiscale si monetare, care pot asigura crestere economica pe finalul anului.Chiar si cu o incetinire a cresterii economice, pietele emergente sunt capabile sa infrunte criza din Zona Euro si sa ramana motorul cresterii economice globale. PIB-ul lor este prevazut sa inregistreze o crestere de 4.9% in acest an, in contrast cu o contractie de 0.6% in Zona Euro. Se asteapta ca randamentul pietelor emergente sa creasca la 6% in 2013 si la 6.5% in 2014.

Cu toate acestea, un tablou contrastant se contureaza la nivel global. Africa si Asia continua sa ramana optimiste, dar Europa Centrala si de Est, precum si America Latina, sunt impiedicate de o crestere incetinita pe pietele lor cheie de export din Zona Euro, respectiv din Statele Unite. Daca Zona Euro isi continua recesiunea, previziunile cu privire la pietele emergente spun ca Republica Ceha si Polonia ar fi impinse in recesiune, afectand Hong Kong-ul si Malaezia, datorita dependentei lor globale.

Alexis Karklins-Marchay, Lider al Centrului pentru Piete Emergente din cadrul Ernst & Young, spune: “Pietele emergente sunt bine plasate pentru a face fata riscurilor majore cu care se confrunta economia globala la momentul actual, dat fiind faptul ca detin spatiu de relaxare a politicilor fiscale si monetare. Aceasta s-a intamplat deja pe unele piete emergente, inclusiv cele din tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). Este foarte probabil sa se produca anumite relaxari ale politicii monetare in urmatoarele luni daca economia globala continua sa se deterioreze. In ciuda expansiunii incetinite a pietelor emergente, este foarte probabil ca acesta sa fie o stare de moment, urmand ca aceste piete sa beneficieze de o crestere semnificativa pe finalul anului.”

Evolutia consumului va proteja cresterea in pietele emergente. Avand si optiunea de a relaxa politicile fiscale si monetare pentru a accelera cresterea economica, pietele emergente beneficiaza acum de cresterea clasei de mijloc, cu venituri mai mari si cu un apetit de consum mai mare. In raportul Ernst & Young se arata ca numarul gospodariilor din aceste piete, care se bucura de venituri mai mari, va creste in urmatorii zece ani. Numarul gospodariilor cu venit mai mare de 30000 de dolari va fi mai mult decat dublu, atingand 149 milioane in 2020, depasind Statele Unite (120 milioane) si Zona Euro (116 milioane).


Evolutia pozitiva a veniturilor gospodaresti va conduce la o crestere a consumulu
i. In 2011, doua treimi din cheltuielile de consum din intreaga lume s-au realizat in tarile avansate economic, iar o treime in pietele emergente. Cu toate acestea, peste 25 de ani, Asia va depasi economiile avansate din perspectiva cheltuielilor de consum, fiind responsabila de 40% din totalul cheltuielilor.

“Cererea de consum de pe pietele emergente va inlocui economiile avansate din pozitia de motor cheie al cresterii economice globale. Schimbarea cu privire la cererea de import ar trebui sa ajute la reechilibrarea economiei”, arata Alexis Karklins-Marchay.

Pietele emergente au un rol important in reechilibrarea economiei globale. Tarile cu crestere rapida din Asia se bucura de o prezenta din ce in ce mai proeminenta in economia globala. De aceea ele joaca un rol esential in reechilibrarea economiei globala. Pe de alta parte, toate tarile care au inregistrat surplusuri in ultimii ani trebuie sa isi ajusteze modelele de crestere catre o mai mare intrebuintare a cererii interne si sa permita o mai mare flexibilitate a cursului de schimb.

Pe masura ce pietele emergente se dezvolta, cererea pentru servicii in aceste tari va creste rapid. Cele trei segmente cheie ale sectorului serviciilor sunt: domeniul financiar-bancar, serviciile pentru afaceri, asigurarile si securitatea sociala. Peste tot in lume, pietele emergente reprezinta, in prezent, mai putin de un sfert din sectorul de servicii la nivel global. Dar peste 25 de ani, se estimeaza ca pietele emergente vor reprezenta mai mult de 40% din acest sector. Investitiile straine directe (ISD) se concentreaza deja asupra sectorului de servicii din aceste tari si o vor face din ce in ce mai mult, pe masura ce acesta va creste in importanta.

Investitorii straini sunt atrasi de pietele emergente. Criza din Zona Euro va avea un impact negativ asupra ISD in pietele emergente in anul 2012. Previziunile Ernst & Young arata ca ar fi posibila o scadere de 10%. Cu toate acestea, ISD pe termen lung vor continua sa ia avant, pe masura ce companiile sunt atrase de ratele mai mari de crestere de pe pietele emergente, in situatia in care la nivelul economiilor avansate aceste rate stagneaza. Pe termen scurt, cele mai afectate vor fi tarile europene, in special cele din Europa Centrala si de Est. ISD in Rusia si India ar putea, de asemenea, sa scada ritmul. Este deja evident ca investitorii straini incep sa isi extinda investitiile la nivel global, tintind din ce in ce mai atent pietele emergente. In 2010, marea parte a cresterii de ansamblu a ISD a fost generata de doar trei tari: China, Brazilia si Indonezia. Totusi, in 2011, cresteri substantiale au fost inregistrate de Turcia si Columbia, precum si de Indonezia si tarile BRIC.

Alexis incheie, spunand ca: “In ciuda incetinirii cresterii economice resimtita de pietele emergente la inceputul acestui an, acestea isi vor reveni spre finalul anului si in 2013. Abilitatea de a relaxa politica fiscala pentru a stimula cresterea economica si o clasa de mijloc in crestere care stimuleaza consumul si o puternica crestere a fluxurilor de investitii straine directe vor asigura o crestere continua pentru viitor.”

Despre Raportul “Previziuni pentru pietele emergente”Raportul trimestrial cu privire la pietele emergente elaborata de Ernst & Young este realizat in colaborare cu Oxford Economics, oferind previziuni economice, practice si accesibile, si perspectivele privind dezvoltarea a 25 de tari emergente. Aceste tari au fost selectate pe baza a trei criterii cheie: sa fie reprezentative, atat ca valoare a PIB-ului, cat si ca valoare demografica, sa fie dinamice, sa aibe o crestere rapida si sa aibe o importanta strategica pentru dezvoltarea afacerilor. Raportul are la baza Oxford Economics’ Global Econometric Model si asigura atat analiza implicatiilor pentru corporatiile care fac afaceri pe pietele emergente, cat si recomandari pentru a sprijini luarea deciziilor. Pentru a urmari dezbaterile in legatura cu acest subiect puteti vizita site-ul: www.ey.com/rapidgrowth