IPP si APADOR-CH dezaproba infiintarea Fundatiei pentru sustinerea si promovarea principiilor dreptului, a democratiei si a statului de drept

0

Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania. Comitetul Helsinki (APADOR-CH) dezaproba recenta initiativa a Ministerului Justitiei, validata deja in sedinta de Guvern, privind infiintarea Fundatiei pentru sustinerea si promovarea principiilor dreptului, a democratiei si a statului de drept: “Aceasta entitate va apartine de Ministerul Justitiei si va fi promovata ca fiind parte a sectorului neguvernamental, creand confuzie in randul publicului larg“, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Ministerul Justitiei nu numai ca se eschiveaza de la a isi asuma raspunderea publica oficiala pentru functionarea statului de drept din Romania, ascunzandu-se in spatele unei entitati non guvernamentale cu scop si misiune neclare, dar implicit arunca in derizoriu notiunea de societate civila in Romania. Asociatiile si fundatiile sunt actori eminamente privati. Neafilierea lor statala ramane cheia unei societati civile sanatoase, apta sa se pozitioneze critic fata de autoritatile si institutiile publice sau eventual sa intre in relatii de colaborare pentru promovarea unor interese comune de ordin general, in functie de circumstante“, considera cele doua organizatii non-guvernamentale.

Cele doua ONG-uri cer Guvernului sa clarifice:

–          cine va face parte din Consiliul director si din personalul fundatiei si care va fi remuneratia acestor persoane?

–          cum vor fi selectate persoanele care vor face parte din personalul si Consiliul director al fundatiei?

–          care este bugetul anual estimat al fundatiei si care vor fi sursele concrete de finantare?

–          care este cuantumul necesar functionarii curente si administrarii fundatiei?

–          care va fi alocatia bugetara destinata functionarii fundatiei, in afara de suma necesara constituirii?

–          ce alte fonduri va accesa fundatia si ce/cine se va finanta din aceste fonduri?

Organizatiile semnatare atrag atentia ca astfel de idei de creare de structuri fantoma pretinse de tip societate civila, controlate exclusiv de Guvern, “sunt specifice unor regimuri care incearca sa oprime ci nu sa sprijine societatea civila democratica. GONGO-urile, denumirea clasica a acestor ONG-uri marioneta de tipul fundatiei pe care o va crea Ministrul Justitiei – Catalin Predoiu, au decredibilizat nu numai societatea civila, ci si regimurile democratice din tarile respective. Luand act de aceasta situatie, in care se propune o contopire a notiunilor de stat si societate civila, IPP si APADOR-CH urmeaza sa initieze demersuri pentru introducerea unui amendament la cadrul juridic privind infiintarea fundatiilor si asociatiilor care sa interzica institutiilor publice sa infiinteze sau sa faca parte din asociatii sau fundatii.”

Sursa: hotnews.ro