Mass media in Ucraina dupa Euromaidan

0

Valul de mobilizare civica ridicat de Euromaidan si accentuat de conflictul din estul tarii alimenteaza o societate civila efervescenta in Ucraina. Asteptarile oamenilor sunt mai mari decat oricand, iar ritmul lent al reformelor si inertia sistemului hranesc nemultumirea publica, generand in schimb o energie incredibila in randul societatii civile. In ultimii doi ani, cetatenii au invatat ca acolo unde statul si politicienii nu vor sau nu pot sa schimbe ceva, ei se pot organiza, pot rezolva direct sau pot pune presiune asupra politicului. Lupta este grea…

In mod paradoxal, cea mai mare provocare a tarii nu o reprezinta conflictul din est, ci lupta cu demonii trecutului, cu coruptia generalizata si inertia clasei politice. Este o imagine care noua ne este destul de familiara, doar ca in Ucraina, starea de razboi si socul provocat de Euromaidan pe scena politica accentueaza gravitatea acestui fenomen si reliefeaza riscurile de securitate nationala pe care le genereaza coruptia.

Euromaidanul a produs o noua generatie de activisti civici, proveniti din cele mai diverse sfere. O parte dintre acestia au improspatat deja clasa politica si se lovesc de un sistem rezistent la schimbare. Reforma justitiei si a serviciilor de securitate bat pasul pe loc. Mass media (cea independenta !) joaca un rol esential in noul context.

Nevoia de informatie credibila, in timp real, a dus la constituirea, inca din primele zile ale Euromaidanului, a unei platforme media chiar pe teren, in mijlocul protestelor. Ukraine Crisis Media Center (UCMC) a fost infiintat in martie 2014 cu scopul de a oferi comunitatii internationale informatie obiectiva despre evenimentele din Ucraina si despre amenintarile la adresa securitatii nationale. Centrul furnizeaza asistenta media 24 de ore din 24 si are un program zilnic de briefinguri de presa si discutii moderate privind evolutiile din Ucraina pentru publicul din afara tarii. Ukraine Crisis Media Center nu este o institutie de presa in sine, generatoare de stiri, desi, pe alocuri, seamana mai degraba cu o agentie de presa. Obiectivul ei nu este cel de a realiza stiri, ci de a permite, intr-o prima faza, institutiilor de presa externe, sa aiba acces la informatie corecta verificata si la sursele acesteia, intr-un singur loc. Doamna Yaryna Zhurba, colaborator al Centrului, ne-a atras atentia ca, daca initial UCMC se concentra in cea mai mare parte asupra situatiei de pe front din est, in prezent se ocupa din ce in ce mai mult de frontul de acasa, cel al reformelor. De altfel, o preocupare recenta este nevoia de a imbunatati capacitatea institutiilor publice de a comunica cu cetatenii. Un studiu recent produs de UCMC evidentiaza alienarea si lipsa de incredere a cetatenilor fata de autoritatile publice, dar si nevoia acestora din urma de a comunica mai bine.

Libertatea de expresie si accesul la informatie au cunoscut insa progrese semnificative in Ucraina. Presa traditionala este politizata si este dominata, nimic nou, de interesele oligarhice. Dincolo de aceasta insa, exista o cerere reala de jurnalism independent, de investigatie. In timp ce increderea in mass media traditionala este foarte scazuta, sursele alternative de informatii isi gasesc un public tot mai numeros si chiar ajung a fi preluate de media mainstream.

Unul dintre cele mai interesante modele de organizare si de succes in zona presei independente, de investigatie, o reprezinta platforma denumita simplu Banii nostri (Nashi groshi). Aceasta este o platforma dedicata jurnalistilor de investigatie din intreaga tara prin care acestia sunt ajutati sa isi construiasca si sa isi publice materialele. In acelasi timp Banii nostri a ajuns una dintre cele mai populare emisiuni de televiziune de investigatie din Ucraina care acopera cazuri de coruptie in achizitiile publice, de deturnare si proasta gestionare a banilor si a activelor publice.

La Kiev am stat de vorba cu domnul Oleksa Shalayski, unul dintre fondatorii acestei initiative. Fost jurnalist, acesta ne povesteste cu modestie despre cele 50 de investigatii jurnalistice care au pornit deja de la ei si despre multumirea pe care o simte atunci cand in atentia publicului ajung si aceste investigatii. Paradoxal, in ciuda politizarii presei traditionale – sau tocmai datorita acestui fapt – presa ajuta foarte mult la propagarea materialelor pe care jurnalistii din reteaua lor le scriu. Relatiile bune pe care si le-au construit in timp cu presa mainstream si credibilitatea de care se bucura ajuta foarte mult. Este adevarat ca jurnalistii independenti nu ar putea supravietui fara ajutorul organizatiilor internationale care finanteaza presa independenta.

In prezent reteaua din jurul platformei Banii nostri grupeaza 70 de membri din toata tara, fara sa acopere insa toate regiunile. Ca si strategie, Banii nostri lucreaza cu institutii de presa mici, locale, majoritatea online, carora le ofera o platforma media cu vizibilitate nationala. Beneficiile care ii motiveaza pe jurnalisti sa se alature retelei tin nu numai de vizibilitate, ci si de sprijinul concret pentru producerea materialelor lor. De exemplu, datorita notorietatii sale, Banii nostri primeste informatii (ponturi) privind subiecte de la nivel local care merita a fi investigate. Ei le distribuie mai departe jurnalistilor din regiuni. In orice etapa a investigatiei jurnalistii sunt sustinuti de echipa Banii nostri de la nivel central (o echipa de zece persoane). In plus, tot ei au dezvoltat un mic ghid, o schema de jurnalism de investigatie in 15 lectii, foarte usor de accesat. In cazul in care investigatiile au ramificatii internationale, echipa de sprijin ii ajuta cu informatii din afara tarii (fie ca este vorba despre documente care pot fi accesate doar in limbi straine, fie ca este vorba despre o cunoastere specializata a sistemului legal sau fiscal din tarile respective). Tot ei pun in legatura jurnalisti care descopera cazuri cu implicatii in mai multe regiuni. Nu in cele din urma, echipa de sprijin ajuta la redactarea si ambalarea materialului final, ajutand inclusiv la verificarea surselor si a faptelor.

Banii nostri reprezinta un exemplu de platforma de sustinere a jurnalismului independent de investigatie care ar putea constitui un exemplu util si pentru Romania.

Valentin Burada