Peste 600 de sesizari privind alegerile, pe pagina www.alegericorecte.ro

0

Asociatia Pro Democratia (APD) a inregistrat un numar de peste 600 de sesizari, primite prin intermediului TelVerde 0800 070 100 si pe pagina www.alegericorecte.ro. Acestea au evidentiat inconsistenta in cadrul legislativ si in practica administrativa, dar si deficiente vizibile legate de gradul de informare a cetatenilor cu privire la procesul electoral si rolul institutiilor publice.

Reglementarea modului de utilizare a urnei speciale ramane una dintre deficientele cele mai semnificative ale alegerilor parlamentare, dovedita de numeroasele cazuri de nereguli semnalate pe 9 decembrie. Spre exemplu, un observator al Asociatiei Pro Democratia, a fost amenintat cu violenta fizica in localitatea Mediesul Aurit, judetul Satu Mare (sectia de votare 223), dupa ce a sesizat ca semnaturile de pe cererile pentru solicitarea urnei speciale si cele de pe extrasul din lista electorala care a insotit aceasta urna nu coincid. Chiar daca doi membri ai biroului electoral din aceea sectie au sesizat politia, situatia nu a fost solutionata.

Nereguli referitoare la urnele speciale au fost raportate si in judetul Neamt. Un observator din Targu Neamt, a sesizat ca la sectia nr. 142 au fost depuse 13 cereri pentru deplasarea urnei speciale. Din cei 13 votanti s-au prezentat la sectia de votare cinci persoane care au declarat ca nu au intocmit astfel de cereri si desi isi exprimasera optiunea electorala voturilor lor nu au fost introduse in urna. In urma unei sesizari inaintate biroului electoral de circumscriptie judeteana cele cinci voturi au fost anulate, iar urna speciala a fost trimisa la restul de opt votanti.

Cetatenii au raportat si zeci de cazuri in care persoane decedate sau care nu mai au domiciliul in raza sectiei de votare respective se regasesc pe listele electorale permanente. Astfel, ies in evidenta o problema cronica a sistemului electoral si anume actualizarea necorespunzatoare a listelor electorale.

Atat alegatorii care au apelat serviciul TelVerde, cat si observatorii APD au sesizat ca in mai multe sectii de votare, in Romania (Bucuresti), dar si in strainatate (Toulouse), au fost folosite buletine de vot care nu aveau aplicata stampila de control a sectiei de votare, ceea ce va duce la anularea unor voturi.

Un alt aspect negativ in desfasurarea alegerilor parlamentare a fost lipsa de transparenta a birourilor electorale in a furniza pe parcursul zilei de 9 decembrie cifre si informatii referitoare la alegatori si la listele electorale suplimentare.

Per ansamblu, campania electorala a fost continuata pe tot parcursul zilei, prin toate mijloacele posibile – SMS, influentarea directa a votantilor, telefoane, mass-media, cadouri electorale – toti competitorii electorali incercand sa atraga cat mai multe voturi de la electorat pe ultima suta de metri.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.