Raport de evaluare tematica “Povesti de succes Phare”

0

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale  a decis ca, la finalizarea Programului PHARE in Romania, sa realizeze o evaluare independenta, cu caracter tematic, intitulata “Povesti de succes Phare”, in cadrul careia este oferita ca exemplu si Schema de granturi pentru dezvoltarea abilitatilor de viata, administrata de FDSC

Raportul prezinta interventii care ilustreaza realizarile de succes, atat la nivel individual cat si colectiv, din cadrul programului Phare din Romania, in cadrul a opt studii de caz:

  • Autoritatea Nationala pentru Calificari
  • SCOMAR-Protejarea frontierei externe UE de catre Romania, la Marea Neagra
  • Institutul National de Statistica- Sistemul statistic INTRASTAT
  • Sectorul Justitie: continuarea procesului de informatizare a instantelor
  • Sectorul Social-Schema de granturi pentru dezvoltarea abilitatilor de viata
  • Autoritatea Nationala a Vamilor-Noul Sistem Computerizat de tranzit (NCTS)
  • Sectorul Agricultura-Pregatirea pentru Politica Agricola Comuna
  • Sectorul Coeziune Economica si Sociala-Infrastructura pentru Turism

Factorii care au contribuit la succesul acestor proiecte vizeaza aspecte legate de gestionarea proiectelor si resurselor umane, colaborarile la nivel institutional sau valoarea adaugata a UE, prin intermediul proiectelor de infratire institutionala sau a celor implementate impreuna cu institutii smiilare din UE.

Studiul de caz care vizeaza sectorul social arata care au fost obiectivele, provocarile si factorii succesului din cadrul schemei de granturi pentru dezvoltarea abilitatilor de viata, care a vizat integrarea in societate a tinerilor din grupuri minoritate si a persoanelor dezavantajate prin intermediul serviciilor furnizate de ONG-uri. Schema a fost administrata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) si a fost lansata in 27 iulie 2009. Toate granturile au fost acordate inainte de 15 decembrie 2009 si au fost implementate pana la data de 15 decembrie 2010.

Conform raportului, aceasta schema a devenit o poveste de succes prin faptul ca a avut toate caracteristicile pozitive ale unei scheme bine administrate. Ea a influentat si continua sa influenteze politica guvernului pentru categoriile defavorizate social, a ajutat la crearea unei retele de ONG-uri implicate in dezvoltarea abilitatilor de viata si a incurajat parteneriatele intre acestea si universitati, scoli si consilii locale. Raportul subliniaza importanta unui bun management din partea administratorului schemei, care sa fie o organizatie puternica (cum este FFSC) si sa ofere asistenta si indrumare organizatilor care promoveaza proiectele.

Programul PHARE a fost unul din instrumentele de pre-aderare ale Uniunii Europene, prin care a fost acordata asistenta Romaniei in procesul de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana.