Reteaua nationala de electricitate nu face fata cererilor de racordare

0

Cererile de racordare din partea investitorilor la Sistemul Energetic National insumeaza o putere de peste 11.000 megawatti (MW), potrivit unei informatii transmise de compania de transport electricitate Transelectrica. In situatia actuala, sistemul energetic national poate prelua aproximativ 3.000 MW putere instalata. Practic, doar un sfert din cererile de racordare din acest moment ar avea sanse sa se concretizeze. Potrivit Transelectrica, se fac eforturi pentru cresterea capacitatii de transport a energiei. Pana in prezent, Transelectrica a semnat contracte de racordare pentru o putere de 3559,2 MW si avize tehnice de racodare pentru o putere de 4.850 MW. Pentru racordarea la retea, au fost semnate peste 100 de contracte.

Chiar daca potentialul este mare, deocamdata, investitiile realizate efectiv in acest sector sunt inca reduse. La inceputul anului, erau instalati doar 14,1 megawati de energie produsa de turbine eoliane. Cu cei 14 MW, Romania se situa in 2009 pe locul 23 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste energia produsa de vant, potrivit unui un studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA). Insa, exista proiecte in stare avansata si pana la sfarsitul anului, puterea instalata in centralele eoliene ar putea ajunge la 650 MW.

Potrivit studiului realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene, cel mai mare producator in UE este Germania cu 25.777 MW instalati in 2009, fiind urmata de Spania cu 19.149 MW si de Italia cu 4.850 MW. In Polonia avea anul trecut 725 MW instalati, Ungaria- 201 MW, Bulgaria- 177 MW.

Pentru fiecare MW, sumele necesare sunt cuprinse intre 1,6 si 1,8 milioane de euro. Astfel, in acest an, investitiile ar putea depasi un miliard de euro in cazul in care fi puse in functiune centrale cu o capacitate de 650 MW.

Autoritatea Nationala de reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), 20 de companii au primit autorizatii de infiintare – pentru desfasurarea activitatilor de constructii, montaj si punere in functiune aferente realizarii de noi capacitati energetice eoliene.

Recent, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020. Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%. Legea poate fi citita pe monitoruloficial.ro, Partea I, nr.474.

Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate

Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana

Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala

Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

Potrivit Legii, furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

Investitorii din Romania asteapta cu interes aplicarea acestei legi. Deocamdata, este o lege care nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu exista norme metodologice de aplicare a acesteia.